3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

'Muş'u değerlendirin'

Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Muş’un ihracata elverişli bir il olduğunu ancak bunu kimsenin değerlendiremediğini belirtti. Dış ticaretin ülke ekonomisi ve refahı için önemine dikkati çekmek ve bu konuda kamu bilincini geliştirmeye yönelik olarak düzenlenen "Dış Ticaret Haftası semineri dün Muş’ta düzenlendi.

Seminere Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Vali Yardımcısı Şaban Acar, kamu, özel sektör kuruluşlarının yöneticileri ve temsilcileri katıldı.

Seminerde açılış konuşması yapan Vali Yardımcısı Şaban Acar, “Muş basında da zaman zaman yer aldı, Türkiye’de ihracat yapmayan yapamayan tek il unvanına sahip gibi görünen bir il. Ancak aslında bizler biliyoruz ki Muş’ta üretilen Muşlu sanayici ve tüccarların ürettiği bir-iki ürün de olsa ihraç ediliyor fakat kayıtları başka ilde olduğu için ihracat yapılmadığı görünüyor” dedi.

Vali Vekili Şaban Acar’dan sonra konuşma yapan Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Muş’un ihracata elverişli bir il olduğunu ancak bunu kimsenin değerlendiremediğini belirtti. Müsteşar Kayalar, en basit örnek olan Muş lalesinden bahsederek, Hollanda 100 Km karelik bir alanda imal ettiği lale soğanıyla 3,4 milyar Euro para kazanırken, Muş’ta 1.650 km karelik bir alan olmasına rağmen değerlendirilmediğini vurguladı.

Kayalar; “Türkiye’de gerçekten çok ciddi bir kabuk değiştirme sürecini hep birlikte yaşıyoruz. yaşadığımız bu zamanlar, ülkemizin geleneksel anlamda ifade edildiği gibi bir çağ atlama sürecinden, bir yeniden şekillenme sürecinden geçtiği zamanlardır. Ancak, bu sürecin sürdürülebilir kılınması, bu topraklardan daha fazla başarı hikayelerinin, daha fazla girişimci ruhların ve her şeyden önemlisi daha fazla yapabilirim diyebilen insanların çıkmasına bağlıdır. Bu bilincin uyandırılması için, Dış Ticaret Müsteşarlığımız olarak, genelde Dış Ticaretin, özelde ise ihracatın önemine dikkat çekmek, genç girişimcilerimizin ilgisini bu alan yöneltmek ve tüm ülkede bir ihracat bilinci oluşturmak üzere 8 yıldır yılın bir haftasını Dış Ticaret Haftası olarak kutluyor ve bu kapsamında dış ticaret konularının topluma mal edilmesi yönünde çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Bu sene üniversitede okuyan başarılı 10 Muşlu öğrencimizin bu hafta kapsamında düzenlenen Dış Ticaret Gençlik kurultayına katılımını sağlayacağız. Ayrıca Muş Meslek Yüksek Okulumuz bünyesinde bir dış ticaret kütüphanesi açıyoruz. Bu kütüphanede öğrencilerimiz dış ticaret konusunda yayınlanmış çok değerli yayın ve raporlara ulaşma imkânı bulacaklar” dedi.

81 ilden sınırların ötesine sloganı ile tüm illerin ihracat potansiyelini harekete geçirmek arzusuyla hareket ettiklerini belirten Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, ihracatın ülke ekonomisine ve kalkınmasına etkilerini anlatma fırsatı bulduklarını vurguladı. Müsteşar Kayalar, sözlerine şöyle devam etti; “Bugüne Muş’ta gerçekleştirdiğimiz bu seminerde ihracatımızın tabana yayılarak, her ilimizden başarılı ihracatçılar çıkarma anlayışımızın ve bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın parçasıdır. Amacımız, Muş’un potansiyelinin ortaya koyarak yapılabilecekler üzerinde görüş alışverişinde bulunmaktır. Bu seminerin faydalı olacağını düşünmekteyim.”

Muş’un zenginliklerini ve potansiyelini daha iyi değerlendirmek yönünde ellerinden gelen gayreti sarf edeceklerini söyleyen Müsteşar Tuncer Kayalar, “Bunu yapmaya mecburuz, yoksa bu zenginlikler ortasında fakirlik çekmek yazgısından kurtulamayız” dedi.

Nejdet Armağan - Kenthaber / Muş
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2005 Perşembe 09:26:07
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 17:37:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ulas yıldırım IP: 85.98.241.xxx Tarih : 1.10.2005 20:14:07
Bu gibi toplantıların Muş ta yapılması güzel.Ama sonunda eger Muş umuz için yarar sağlayacak bir sonuç çıkmassa neye yarar ki? Şu var ki Muş ta icraatlar yapılmalı laf değil.Kimseye kalkıpta tek başına Muş a yardımcı ol demiyoruz.İş adamları devletle iş birliği içinde mutlaka Muş için bir katkı yapabilirler.Esnaf kan ağlıyor,çiftçisi öyle hayvancısı öyle.Gidip yukarı çarşı esnafıyla konuşmak gerek,bakın neler diyecekler?En ilk koşul olarak Muş a bir büyük fabrika yapılmalı ve mutlaka Üniversite getirilmeli.Muş umuz her şeye layık,neden bizim kurumlarımız Bitlis iline bağlanıyor...Ha birde herşeyi belediye ye mal etmek olmaz.Belediye ne yapsın ki?