3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Hayata Bakış Projesi

Çağdaş Eğitim Vakfı ve Sağlık Bakanlığı'nın işbirliğiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nde 6 ilde yürütülen 'Hayata Bakış Projesi'nin tanıtım toplantısı Muş'ta düzenlendi.

DAP Oteli'nde düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Murat Sefa Demiryürek, Emniyet Müdürü İsmet Türkmen, okul müdürleri ve öğretmenlerinin yanı sıra çok sayıda vatandaşlar ve öğrenci katıldı. Toplantıda açılış konuşmasını yapan 'Hayata Bakış Projesi' yöneticisi Emekli Albay Halit Yaşar Uysal, projenin amacının 10-19 yaş arasındaki gençlerin üreme sağlığı ve demografik tercihleri doğrultusunda bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

Vakıflarının Atatürk ilke ve devrimleri ışığında çağdaş değerlere sahip çıkmak ve bu değerleri topluma kazandırmak amacıyla alanlarında uzmanlaşmış 151 aydının bir araya gelmesiyle 1994 yılında İstanbul'da kurulduğunu belirten Halit Yaşar Uysal, "Çocuklarımızın geleceklerine ilişkin, daha isabetli kararlar verebilmelerini sağlamak için karşılaştıkları sorunlar, cinsel sağlık ve üreme sağlığı, aile planlaması ilke ve yöntemleri, aile planlaması hizmetlerine nasıl ulaşabileceği ve nasıl etkin kullanabileceği, hamileliğin olası ters etkileri, istenmeyen hamileliklerin önlenmesi ve tehlikeli kürtaj uygulamaları, hızlı nüfus artışı ve ekonomik kalkınma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon ve hastalıkların önlenmesi, konularında eğitimi planlıyoruz" dedi.

Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Toplum Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yıldız Tümerdem ise bireylerin ve ailelerin istedikleri zaman istedikleri sayıda bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olabilmesi için aile planlamasının gerekli olduğunu, bunun için kullanılacak yöntem için danışmanlık hizmeti alınması gerektiğini söyledi. Konuşmasında cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında bilgi veren Prof Dr .Tümerden, "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar cinsel temas yoluyla başlar. Bu hastalıklar sadece cinsel organlar değil, vücudun diğer organ ve sistemlerini de etkilerler. Bu hastalıkların bazıları vücuda ağır hasarlara hata ölüme neden olmaktadır. Cinsel yolla bulaşan çok sayıda hastalık bulunmaktadır.

En önemlileri; bel soğukluğu, frengi, AIDS ve Hepatit -B'dir. Bu hastalıklardan korunmak için; birden fazla kişiyle cinsel ilişkide bulunulmamalı, tek eşli cinsel yaşam tercih edilmelidir. Riskli olan kişilerle cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Şüpheli kişilerle cinsel ilişkide mutlakla prezervatif kullanılmalıdır. Enjektörlerin paylaşımından kaçınılmalı, aynı tıraş bıçağını farklı keşiler de kullanılmamalıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından risk altında olan vatandaşlarımızın mutlaka düzenli bir şekilde doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir" dedi.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ailelerin çok çocuk yaptığını ve bu çocukların genelde sokağa itildiğini bu nedenle sokağa atılan çocukların büyük bir kısmının kötü alışkanlıklar edindiğini vurgulayan Prof. Dr. Yıldız Tümerden, "Kadınlar burada çocuk makinesi gibi kullanılmakta ve tüm hayatlarını çocuk yapmakla geçirmektedirler. Ben burada 25-30 yaşındaki bir kadına baktığım zaman üzüntü duyuyorum. Çünkü 'Kaç çocuğun var' diye sorduğumda 10-12 çocuğunun olduğunu söylüyor. 'Neden bu kadar çocuk yaptınız?' dediğimiz zaman Allah vergisi olarak nitelendiriyorlar. Tamam, Allah vergisi ama sen bakabilecek kadar çocuk yapmak zorundasın" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 22:09:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?