5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kütüphane Haftası'nın 42. yılı

Kütüphane Haftası'nın 42'nci yıl dönümü Muş’ta düzenlenen törenlerle kutlandı. Başta öğrenciler olmak üzere halka hizmetin yayılması için mücadele eden Kütüphane yetkilileri 2005 yılında 145 bin 819 kişinin Kütüphanenin çeşitli bölümlerinden yararlanmasını sağladı. Ayrıca 2 bin 278 kişinin kütüphaneye üye olması sağlanırken, 25 bin 134 adet kitabın okunmak üzere evlere ödünç verilmesini sağlayarak, vatandaşların okuma gayretine katkı sağladı.

Muş Kültür ve Turizm Müdürlüğü İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen törenlere, Vali Yardımcısı Mehmet Ünal, daire amirleri ve öğrenciler katıldı. Kütüphane Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği törende konuşan İl Kütüphanesi Müdürü Ruşen Yaşar Bayrak, kütüphaneciliğin tarihinden bahsederek herkesin okumaya zaman ayırmasını istedi.

Kütüphaneciliğin 900 yıllık bir geçmişinin olduğunu kaydeden Ruşen Yaşar Bayrak, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş döneminde kütüphanelerin cami, türbe, medrese ve imaret gibi kuruluşlar içinde yer aldığını söyledi. Ruşen Yaşar Bayrak, "1920 Yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hükümetinin kurulmasından sonra kütüphaneler Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde kurulan Kültür Dairesine bağlanmış. 1960 Yılında Kütüphaneler Genel Müdürlüğünün kurulmasıyla birlikte daha geniş çalışma imkanına kavuşmuştur. Halen Kültür ve turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü bünyesinde bin 400'ün üzerinde kütüphane ve yaklaşık 13 milyonu aşkın da kitap bulunmaktadır” dedi.

Kütüphane Haftasının 42. Yıldönümü münasebeti ile günün anlam ve önemini belirten İl Halk Kütüphane Müdürü Ruşen Yaşar Bayrak, Halk Kütüphanelerimiz cinsiyet, yaş, ırk, milliyet, dil, eğitim, kültür, ekonomik düzey, politik görüş gözetmeden her türlü kütüphane materyalini ücretsiz ve en iyi biçimde sunar ve çeşitli etkinlikler yapar” dedi.

Bayrak, “Toplumdaki tüm bireylerin ilgi alanlarına, bilgi gereksinimlerine ve aydınlanmalarına yönelik basılı işitsel düşünce ve sanat ürünlerini bünyesinde bulunduran, yaptığı etkinliklerle bulunduğu yörenin kültür odağı olan çağdaş halk kütüphanelerini tanımak ve en iyi bir biçimde kullanılmasını sağlamak amacıyla yurdumuzda 1964 yılından beri kütüphane haftası kutlanılmaktadır. Her yıl Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan ve bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle sürdürülen kütüphane haftasının 42 cısı 27 Mart 02 Nisan tarihleri arasında kutlanmaktadır. İlimizde kütüphanenin kuruluşundan bu güne kadar geçen zamandan da kısaca söz etmek istiyorum İlimizde kütüphanenin kuruluşu 1932 yılında halkevi okuma salonu olarak açılmış,1950 yılına kadar halkevinin okuma odasında hizmet vermiş, halkevlerinin kapatılması üzerine İlimizde de kütüphane faaliyetleri durmuş daha sonra 1951 yılında halkevlerinin hazineye devredilmesi ile kütüphaneye ait kitap ve diğer eşyalar belediyeye verilerek belediye binasının bir odasında 1954 yılının ilk aylarına kadar hizmetlerini burada sürdürmüştür. Daha sonra 03.07.1954 tarihinde o zamanın Valisi Sayın Zühttü Öner beyefendi tarafından yeniden umumi kütüphane olarak halkın hizmetine açılmış 1970 yılının sonlarına kadar çeşitli yerlerde kütüphane faaliyetlerini sürdürmüş ve 1970 yılının Kasım ayında şu anki binamıza taşınarak hizmetlerini bu binada sürdürmektedir” dedi.

42. Kütüphane Haftası münasebeti ile ilgili yaptığı konuşmada, Kütüphane Haftasının amaçlarına da değinmek istediğini söyleyen Ruşen Yaşar Bayrak, “Halk Kütüphaneleri Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı ve bölünmez bir bütün halinde gençlerimize ahlak ve terbiye kurallarına saygılı insan olarak yetişmelerine yardımcı olmak, vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet etmektedir. Halk Kütüphanelerimizin verdiği hizmetleri tanımak okuyucu kütüphane ilişkisinin pekiştirilmesi ve daha güçlendirilmesini sağlamaktır. Halk Kütüphanelerimiz halka kitap Kütüphane sevgisi ve okuma alışkanlığı kazandırmaktadır. Halk Kütüphanelerimiz çevredeki her yaş ve meslekten insanların okuma,bilgi edinme ihtiyaçlarını karşılamak üzere kitap,dergi,gazete ve bunun gibi bilgi kaynaklarını toplayan, düzenleyen ve okuyucunun yararlanmasına ücretsiz sunulan kuruluşlardır. Halk Kütüphanelerimiz aynı zamanda ilmi araştırma merkezi olarak yerli ve yabancı ilim adamlarına, araştırmacılara, yazarlara, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, özel sektöre de çalışmalarında hizmet vermektedir. 2005 yılı sonu itibariyle Muş Merkez, Bulanık, Malazgirt, Varto. Hasköy ve Korkut Halk kütüphanelerinde toplam 68.038 adet kitap mevcudu olup,309.165 kişi kütüphanelerin çeşitli bölümlerinde yararlanmıştır. 2005 Yılı sonunda Bakanlığımızca 81 il ve 16 İlçe Halk Kütüphanelerinde İnternet Erişim Merkezleri kurulmuş olup, İlimiz Halk Kütüphanesinde ise 2006 Yılı Şubat ayında İnternet Erişim kullanımı üyelerimizin hizmetine sunulmuştur. Bu kısa süre içersinde İnternet ten 1554 kişi faydalanmıştır. 42’inci Kütüphane haftası nedeniyle tüm insanları kitap okumaya beklediğimizi diler, saygılar sunarım” dedi.

Kütüphane Haftası etkinleri çerçevesinde düzenlenen resim ve şiir dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali yardımcısı Mehmet Ünal tarafından verildi. Şiir dalında birinciliği75. Yıl İMKB İlköğretim Okulu'ndan Esra Soykan, ikinciliği Mehmet Akif İlköğretim Okulu'ndan Zeki Erez, üçüncülüğü Eko İnşaat İlköğretim Okulu'ndan Ömer Sait aldı. Resim dalında birinciliği 100. Yıl Zafer İlköğretim Okulu'ndan Ahmet Acar, ikinciliği 75. Yıl İMKB İlköğretim Okulu'ndan Şahin Bardakçı üçüncülüğü de İlyas Sami İlköğretim Okulu'ndan Belkıs Daş aldı. Kompozisyon dalında ise birinciliği Muş Lisesi'nde Hilal Güleş alırken, ikinciliği Muş Anadolu Lisesi'nden Elif Hazal Karatekin, üçüncülüğü de Muş Lisesi'nden Veli Yılmaz aldı.

Emrullah Özbey - Kenthaber / Muş
Yayın Tarihi : 27 Mart 2006 Pazartesi 18:05:59
Güncelleme :27 Mart 2006 Pazartesi 23:39:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?