4
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

Vali köyde okul açtı

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, il genelinde 25 bini kız olmak üzere okula gidemeyen çocuk sayısının 28 bin olduğunu belirterek, "Bu yıl içinde yaptığımız yeni yatırımlarla bu sayıyı 6-7 bin civarında düşürme imkanımız hasıl oldu. Ancak biz bunu yeterli görmüyoruz" dedi.

Van'ın Gürpınar İlçesi'ne bağlı Yatağan Köyü'nde, 'Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası' çerçevesinde Avukat Mehmet Yıldız'ın 63 bin YTL harcayarak yaptırdığı 2 derslikli okulun açılışı için tören düzenlendi. Kendi köyüne okul yapan Avukat Yıldız ile İlçe Kaymakamı M. Ali Özkan'ın konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Vali Tanılır, bütün vatandaşlara eşit bir şekilde temel eğitim hizmetinin götürmesinin Cumhuriyet hükümetlerinin hedefi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kendine has koşulları nedeniyle bugüne kadar maalesef zorunlu olan ilköğretimi tüm vatandaşlara sunabilecek duruma gelemediğini ifade eden Tanılır, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde ilköğretim çağında olmasına rağmen okula gidemeyen binlerce çocuğun bulunduğunu ve bunların da çoğunun kız olduğunu belirtti.

Van'da 'Haydi Kızlar Okula Kampanyası' ile çok ciddi mesafeler alındığını ve geçen yıl itibariyle okula gidemeyen çocuk sayısının 28 bine düştüğüne değinen Vali Tanılır, "Bunun 25 bini de maalesef kız çocuğu ve bu oran vahim bir durum. Bu yıl içinde yaptığımız yeni yatırımlarla bu sayıyı 6-7 bin civarında düşürme imkanımız hasıl oldu. Ancak biz bunu yeterli görmüyoruz. Bir tarafta ciddi bir şekilde derslik ve okul yaparken, bir taraftan da nüfusun aşırı artması nedeniyle istediğimiz hızda ilerleyemiyoruz. Burada derslik yapmak devlet olarak bizim görevimizdir. Ancak toplumumuza da çok büyük görevler düşmektedir. İlimizde nüfus artış hızı çok aşırı düzeydedir. Bu artış hızına sahip olan ülkelerin kalkınması çok zordur.

Türkiye'de 1.8 olan nüfus artış hızı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yüzde 3.2 oranındadır. Van gibi göç alan kent merkezlerinde daha da vahim boyutlardadır. Van'ın kent merkezinin yıllık nüfusun artış hızı yüzde 6'dır. Bu artış hızı devlete tüm kamu hizmetleri açısından çok büyük bir yük getirmektedir. Bu nüfus artış hızının gerektirdiği eğitim, altyapı, yol, içme suyu açısından çok büyük kaynaklar gerekmektedir. Tabii ki insanımıza hizmet etmemiz bizim görevimizdir.

Devletin ve yerel yönetimlerin bu kaynakları aramaları, bulmaları kendi görevleri arasındadır. Ancak bir yandan da nüfus artış hızını makul bir düzeye çekmemiz gerekiyor. Bu nüfus artış hızını makul bir düzeye çekmediğimiz takdirde, gelecek nesillere fakirlikten başka hiçbir şey sunamıyoruz. Bunun için rasyonel davranmak zorundayız. Gelenekler ve yanlış inanışları bir tarafa bırakmalıyız. Vatandaşların bilgilendirilmesi için hepimize büyük görevler düşüyor" diye konuştu.

Okulun açılış kurdelesini avukat Mehmet Yıldız, İlçe Kaymakamı M. Ali Özkan'la birlikte kesen Vali Tanılır, sınıfları gezerek öğrencilerle sohbet etti. Öğrencilere kalem ve kitap hediye eden Tanılır, tören alanda toplanan köylü vatandaşlarla sohbet ederek özellikle kız çocuklarının okutulmasını istedi. Köylerinde şebekeli su olmadığından dolayı büyük sıkıntı çektiklerini ifade eden bayanlara, Vali Tanılır gelecek yıl şebekesiz köy bırakmayacaklarını belirtti.

Yatağan Köyü yolu üzerinde bulunan Çakınlı Köyü ve Çavuştepe Köyü ilköğretim okullarını da ziyaret ederek, öğrencilerle sohbet eden, onlara çikolata ikram eden Vali Tanılır, daha sonra beraberindeki heyetle birlikte Gürpınar ilçe merkezine geldi. Burada Gürpınar Lisesi'nin Van-Et A.Ş. tarafından yaptırılan ek derslik inşaatını gezen Tanılır, öğle yemeğinden sonra bir kahvehaneye geçerek burada vatandaşlarla birlikte çay içerek sıkıntılarını dinledikten sonra ilçeden ayrıldı.

Vali Tanılır'ın Gürpınar gezisine Vali Yardımcısı Süleyman Özçakıcı, İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali İhsan Sayılır katıldı.

.
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2005 Cuma 23:15:54
Güncelleme :3 Aralık 2005 Cumartesi 07:19:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?