4
Mayıs
2024
Cumartesi
EGE

Avrupalı şirketlere yatırım çağrısı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Avrupa'da üretim maliyetleri ve yeni kuşakların baba işine ilgi duymamasının yanı sıra dünyayı saran ekonomik krizden olumsuz etkilenen şirketlere üretimlerini Türkiye'ye kaydırma çağrısı yaptı.

Taşkın, "Türkiye'ye gelen şirketler ülkemizin etkin olduğu Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika pazarlarına da girebilirler. Dünyanın bütün ülkelerinin ekonomik krizi aşmak için çaba gösterdiği ortamda yeni işbirlikleri kazanç sağlar" dedi.


EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın, Almanya İzmir Başkonsolosu Stefan Schneider, İtalya Konsolosu Simon Carta ve İngiltere Konsolosu Anthony Willy Buttigieg'i konsolosluklarda ayrı ayrı ziyaret etti. 2005 yılı Mart ayından bu yana görev süresi boyunca uluslar arası ilişkilere büyük önem verdiğini hatırlatan Tamer Taşkın, EBSO'yu 2 yabancı cumhurbaşkanı, 10 yabancı bakan, 33 büyükelçinin ziyaret ettiğini, 505 uluslar arası etkinlik gerçekleştirilirken 4 kıtada 20 ülkeye de iş seyahati düzenlenmesinin bunun en büyük göstergesi olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin Avrupa'da Almanya başta olmak üzere İtalya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İsviçre, Romanya ile ekonomik ilişkilerinin güçlü olduğuna dikkat çeken Taşkın, "İlişkilerimizin gelişip güçlenmesinde İzmir'de görev yapan diplomatların da büyük desteğini gördük. Birbirinden değerli işadamlarının bulunduğu heyetlerin kentimize gelmesine öncülük ederken sanayicilerimizin kendi ülkelerine yapacakları ziyaretlerde vize başta olmak üzere her türlü kolaylığı gösterdiler. Önümüzdeki dönemde de bu ilişkilerimiz artarak devam edecek" dedi.


Tamer Taşkın, dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yeni ülkelere açılımın hızlandığını, Avrupa'nın gelişmiş ülkelerindeki firmaların yatırımlarını Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi yerlere kaydırdığını ifade ederken sözlerini şöyle sürdürdü, "Alman, İtalyan veya İngiliz firmalarının bu ülkelere gitmeleri kendilerine yeni bir pazar açmıyor. Halbuki Türkiye gerek kendi dinamik iç pazarı gerekse Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki etkin konumu nedeniyle hem üretim maliyetleri hem de yeni pazarlara açılımı sağlamak açısından büyük avantajlar sunuyor. Özellikle İzmirli sanayicilerimiz kaliteli üretimleriyle her sektörde global pazarlarda rekabet edebiliyor. İzmir ayrıca nitelikli insan gücü, hava, kara ve denizyolu ulaşımı, altyapısı hazır organize sanayi bölgeleri ve sosyal yaşamıyla da Türkiye'nin yatırım açısından en avantajlı yeri. Komşu ülkelerle ticaretimiz arttı. Avrupa'da kendilerine yeni bir çıkış yolu arayan firmaların Türk sanayicileriyle işbirliğine gitmeleri, üretimlerini Türkiye'ye kaydırmaları, bugünkü jeopolitik şartlar nedeniyle giremedikleri pazarlara adım atmalarını sağlayacaktır. İşbirliğinden bütün taraflar kazançlı çıkar"


Yabancı bir ükeye giden yatırımcının kendine yardımcı olacak doğru insanlar aradığını ve doğru iş ilişkileri kurmak istediğini hatırlatan Taşkın, EBSO'nun bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını sözlerine ekledi. Almanya İzmir Başkonsolosu Schneider, İngiltere Konsolosu Buttigieg ve İtalya Konsolosu Carta da, bugün yaşanan ekonomik krizin bütün ülkeleri ilgilendirdiğini vurguladı. Ülkelerindeki şirketlerin krizin etkilerini aşmak için alışılmış müşterilerin dışında yeni pazarlar peşinde koştuğunu anlatan konsoloslar, Türklerin Avrupa'da girişmcilikleriyle tanındığını, kendilerinin de Türk sanayicilerle ülkelerindeki sanayicilerin işbirliği yapmaları için ticari aktiviteler başta olmak üzere her türlü kolaylığı göstermeye hazır oldukları mesajını verdi.

İha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 12:09:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?