30
Nisan
2024
Salı
EĞİTİM

Polise adli vakalarda muayene esasları eğitimi

Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından polislere yönelik "Adli Vakalarda Muayene Esasları ve Yeni Türk Ceza Yasasına Göre İlgili Maddeleri" konulu konferans düzenlendi.

İl Emniyet Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüdaverdi Küçüker, polislere Ceza Muhakemesi'ne göre beden muayenesi ve genital muayeneler hakkında bilgiler verdi.

Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre mağdurun muayenesi için savcılık kararı gerektiğine dikkat çeken Küçüker, "Şüpheli veya iç ve dış beden muayeneleri sadece tabip tarafından yapılabilir. Dış beden muayenesini Cumhuriyet Savcısı ile emrindeki kolluk görevlileri yaptırabilir. Kadının muayenesi istemi halinde ve olanaklar elverdiğinde kadın tabip tarafından yapılır.

Yetkili hakim, savcı kararı olmadan kişiyi genital gönderen veya muayenesini yapan kişi hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası hüküm olunur. Ancak bulaşıcı hastalık dolayısı ile, kamu sağlığını korumak amacı ile yapılan muayenelerde sorun olmaz. Örneğin fuhuş yaparken yakalanan şahısların muayeneleri gibi" diye konuştu.

Küçüker, muayenelerde hangi durumlarda mahkeme ve savcılık kararı gerektiği hakkında geniş ve ayrıntılı bilgiler verdi.

.
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2006 Perşembe 19:34:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?