19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

AB destekli, üreme sağlığı projesi tanıtıldı

Germencik'te, Sağlık Bakanlığı'nın Avrupa Birliği desteğiyle yürüttüğü "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, meme ve serviks kanseri konusunda halkın bilinç düzeyinin yükseltilmesi" projesi tanıtıldı. 

EBSO Aydın Şubesi salonunda yapılan yemekli tanıtım toplantısına, Germencik Kaymakamı Niyazi Can, Aydın Vali Yardımcısı Ali Kazgan, Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, hastanelerin baştabipleri, Germencik Sağlık Gurup Başkanlığı çalışanları, Aydın Efeler Lions Derneği temsilcileri, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, projenin AB tarafından finanse edildiğini belirterek, amaçlarının Germencik'te yaşayan herkesin cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile meme ve serviks kanserine karşı bilinç düzeyini yükseltmek olduğunu söyledi. Meme ve serviks (rahim ağzı) kanserlerinin kadınlarda en sık ve ölümcül kanser hastalıkları içinde ilk sırada yer aldığını dile getiren Prof. Dr. Karaboylu, "Her iki kanserin tedavisinde başarı bu hastalıkların erken dönemde tespit edilmesine bağlıdır. Bu sebeple meme kanserinde kadınlarda kendi kendine muayene bilincinin yerleştirilmesi, servikal kanserde 20'li yaşlardan itibaren rahim ağzından alınan sürüntü örneği incelemelerinin yaptırılması son derece önemlidir. Keza dünyada giderek daha fazla oranlarda görülmeye başlayan cinsel yolla bulaşan hastalıklar, özellikle gelişmekte olan ülkeler için bir tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır. Güvenli olmayan cinsel birliktelikler bu hastalıkların yayılmasını, toplumların üreme ve cinsel sağlık düzeylerini olumsuz yönde etkilemektedir" dedi. 

Germencik Kaymakamı Niyazi Can, projenin hazırlanmasında emeği geçen başta Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilimdalı'nda görevli Yrd. Doç. Dr. Filiz Ergin'e ve araştırma görevlisi Dr. Bilge Alacam'a teşekkür ederek, Germencik'te çocukların özellikle okur-yazar olmayan ve bilinç düzeyi düşük olan aileler tarafından küçük yaşlarda evlendirildiğini kaydetti. Kaymakam Can, "Birçok aile kız çocuklarını küçük yaşta evlendiriyor. Evlenenlerin çoğu nikahsız ve doğan çocuklar da bu nedenle nüfusa kayıtsız. Aynı zamanda sık sık boşanmalar ve buna bağlı olarak ikinci evlilikler gerçekleşmektedir. Bizim amacımız bu projeyle bu tür olumsuzlukları ortadan kaldırmaktır. Bu kapsamda projede emeği geçen ve projeyi destekleyen herkese sonsuz teşekkür ediyorum" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2006 Cuma 18:23:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?