30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Aydın'da 'şap' vakaları

Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, kentte 17 büyükbaş hayvanın telef olmasına neden olan şap hastalığının kente doğu illerinden kaçak hayvan hareketiyle geldiğini söyledi.

Aydın Tarım İl Müdürlüğü'nde Vali Mustafa Malay ile birlikte bugün bir basın toplantısı düzenleyen Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, şap hastalığının 2006 yılında ilk olarak 30 Ocak tarihinde Çine'nin Akçova Beldesi Altınova Köyü'nde görüldüğünü ve alınan tüm idari ve fenni tedbirlere rağmen Aydın'da hastalığın yayıldığını söyledi. Hastalığın kontrolsüz hayvan hareketleriyle yayılmış olabileceğine dikkat çeken Öztürk, "İlimizde hastalığın yoğun olarak görüldüğü Çine'deki köylerin yol kenarlarında olması, düğün cenaze gibi toplumsal olaylar sonucunda insan aracılığıyla hastalık İbrahimkavağı, Yolboyu, Bucak, Kuruköy ve Çaltı köylerine yayılmıştır. Kurban Bayramı sonrasında bölgemize doğu illerinden geldiği sanılan ve Şap Enstitüsü'nce tespit edilen A tipi suş, İran'da görülen suş olup ülkemize kaçak hayvan hareketleriyle girdiği Tarım Bakanlığı'nca bildirilmiştir. Özellikle bu virüs tipi hayvanların dil, damak dokularına kolayca yerleşip, çeşitli vasıtalarla yayılabilen bir virüstür" dedi.

Hastalığın çıktığı ve ölümlerin görüldüğü yerlerde yapılan incelemelerde ölen hayvanlara 2005 yılında şap aşılaması yapılmadığını belirten Öztürk, "Çine Tarım İlçe Müdürlüğü'nce, Ziraat Odası, köy muhtarlarının da katılımıyla köylerde kireçleme, kostikleme yapılmış hastalığın hızlı seyrettiği bölgeler 3 gün süreyle iyotlu dezenfektanlarla dezenfekte edilmiştir. Çaltı ve Yolboyu köylerinde yetiştiricilere yönelik olarak köy kahvelerinde eğitim çalışmaları yapılmıştır. Hastalığın çıktığı ve ölümlerin olduğu iletmelerin incelenmesinde 2005 yılında hayvanlara aşı yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu hastalık özellikle küçük buzağılarda ölüme sebebiyet vermektedir. Bu nedenle yetiştiriciler dezenfeksiyon ve karantina önlemlerine çok dikkat etmeli, ahır girişleri kireçlenmeli, ahırlara yabancı hayvan sokulmamalıdır. Hayvan sahibi dışındaki kişilerin ahırlara girişi önlenmelidir. Bugüne kadar 17 adet büyükbaş hayvanın öldüğü bildirilmiştir. Bu hayvanlar 6 aylık ve daha küçük sığırlardır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2006 Cuma 16:52:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?