29
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Veteriner hekimler, ucuz sucuğa karşı uyardı

Aydın veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, son zamanlarda vatandaşlara sucuk adı altında çöpe gidecek olan sakatların yedirildiğini belirterek, "Bir kilo etin toptan 8.5 YTL'ye satıldığı günümüzde 5 YTL'ye sucuk satılmasına bir anlam veremiyoruz. Maalesef yetki karmaşası nedeniyle denetimler yetersiz. Halka 'sucuk' adı altında çöpe gidecek sakatatlar yediriliyor" dedi. 

İlgili ve yetkili kişilerin 5179 Sayılı Gıda Yasası'nın şartlarını yerine getirmesini isteyen Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, ilin bir çok yerinde 5 kilosu 5 YTL'den sucuk adı altında gıda maddesi satıldığını ve bunların mutlaka denetlenmesi gerektiğini söyledi. 

Gıda maddelerinin denetimi ve sağlıklı gıda tüketilmesiyle ilgili bir çok yasa çıkmasına rağmen halen gıda terörünün devam ettiğini iddia eden Uçmaklıoğlu, "Şu anda bir kilo etin kilosu toptan 8.5 YTL'ye satılıyor. Bu şekilde toptan satılan etin yaklaşık yüzde 25'i kemiktir. Dükkan kirası, algısı vergisi derken bir kilo et kasaplarda 12.5 YTL'ye satılıyor. Her şey ortadayken, bakıyorsunuz bir dükkanda 'Sucukta Şok Fiyat, Bir Kilo Sucuk 5 YTL' gibi afişlerle karşılaşıyoruz. Vatandaşlarımız uyanık olsun. Etten oluşan sucuğun kilosunun 5 YTL'ye satılması mümkün değildir. Maalesef çöpe gidecek sakatatlar, kanatlı eti, taşlık ve benzeri hayvansal ürünler 'sucuk' adı altında satılmaya başlandı. Vatandaşlarımız tanımadığı yerlerden bu tür gıda maddesi almasın" dedi. 

Nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olan Türkiye'de her geçen gün artan domuz çiftliklerinin de halkta endişeye neden olduğunu belirten Uçmaklıoğlu, özellikle etlerin denetimlerinin artırılmasını istedi. Uçmaklıoğlu, açıklamasında, "Maalesef ülkemizde turizm sezonu dışında çok az sayıda Gayrimüslim olmasına rağmen artan domuz çiftlikleri halkımızın haklı endişesini artırmaktadır. Domuz eti ile sığır etinin ayırt edilmesi zordur. Bu nedenle vatandaşlarımız et alırken; küçükbaş hayvanlara vurulan kırmızı, büyükbaş hayvanlara vurulan mavi mührü mutlaka görsünler. Tanımadıkları ve güvenmedikleri yerden et almasınlar" dedi.
.
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2006 Pazartesi 16:01:38
Güncelleme :1 Mayıs 2006 Pazartesi 16:04:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?