17
Haziran
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Aliağa'ya yabancı ilgisi

İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki gemi söküm tesislerinde, Uluslararası Denizcilik Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü yetkilileri ile yabancı uzmanlardan oluşan heyet, incelemede bulundu.
Gemi Söküm Sanayicileri Derneği'nin ev sahipliğinde İzmir'de düzenlenen ''Gemi Söküm Sektöründe Katı Atık Yönetimi Bölgesel Müşterek Çalışma Grubu'' toplantısına katılan, Toplantı programı kapsamında gemi söküm tesislerini yerinde inceleme yapmak için Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'ni ziyaret etti.

Gemi Söküm Sanayicileri Derneği 2. Başkanı Ender Özer, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, dünyada gemi sökümü hakkındaki yönetmelikleri belirleyen 3 kurumun bulunduğunu belirtti, bunların ''Uluslararası Denizcilik Örgütü'', ''Uluslararası Çalışma Örgütü'' ve Basel Konvansiyoneli''nden oluştuğunu açıkladı. Özer, "Ancak her 3 kurumun yönetmelikleri arasında çelişki bulunuyor ve bu durum itilaflara neden oluyordu.

İhtilafları ortadan kaldırmak için Londra'dan sonra İzmir de toplantı düzenlendiğini ifade etti. Özer, bir sonraki toplantının Cenevre'de yapılacağını bildirerek, ''Bu üç kurumun temsilcileri, gemi söküm tesislerinin bulunduğu ülkelerden gelen uzmanların da katıldığı toplantılar düzenliyor. Bugün tesislere düzenlenen gezi, işin pratiğini yerinde görmeyi amaçlıyor" dedi.

Tesislerdeki geziye 12 ülkeden 35 temsilcinin katıldığını dile getiren Ender Özer, Uluslararası Denizcilik Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü ile İngiliz ve Norveç Çevre Bakanlığı'nın yanısıra diğer ülkelerin çalışma bakanlıklarından ayrıca Bangladeş, Çin'den uzmanlar inceleme gezisine katıldı'' diye konuştu.

"İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI KONULARINDA BÜYÜK AŞAMA VAR"
Heyette, Dünya Denizcilik Örgütü Asya ve Pasifik Ülkeleri Teknik Bölüm Başkanı Moin Ahmed, Dünya Denizcilik Örgütü'nün Uluslararası Çalışma Örgütü ve Basel Konvansiyoneli ile birlikte üç yıldır kılavuzlar yayınladığını belirtti. Ahmed, "Dünya Denizcilik Örgütü, şimdi bunların hayata geçmesi için çaba gösteriyor. Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün yaptığı kılavuz rehberin gemi söküm sanayicileri ve diğer ilgili kuruluşlarca hayata geçirilmesine katkıda bulunmak üzere buradayız" şeklinde konuştu.

Moin Ahmed, Aliağa'daki söküm tesislerinde incelemelerden memnun kaldıklarını ifade etti. Dünyanın her yerindeki gemi söküm tesislerini gezdiğini dile getiren Ahmed, şöyle devam etti:

"Ama Aliağa'da gördüğüm manzara beni çok mutlu etti. Burada özellikle iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında büyük aşama kaydedilmiş. İşçilerin çalışma ve yaşam koşulları Avrupa standartlarına ulaşmış. Ayrıca çevre ve insan sağlığı için büyük tehlike oluşturan başta asbest olmak üzere tehlikeli atıkların kontrolü konusunda iyi niyetli ve ciddi çalışmalar yapılmış. Gemi söküm bölgesi tesis bakımından eksiğini hızla tamlayan bir bölge haline gelmiş. Kendilerini, bu hızlı kabuk değişiminden dolayı kutluyoruz. Faydalı bir inceleme gezisi oldu için sevindik."

Gemi söküme gelen ziyaretçileri, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Gemi Söküm Sanayicileri Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin yanında gemi söküm firması temsilcileri karşıladı. Yaklaşık 3 saat süren gezi ve inceleme sonrası, Uluslararası Denizcilik Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün yetkilileri ile, İngiltere, Çin, Norveç, Bangladeş, ve Hindistan'dan gelen uzmanlardan oluşan 40 kişilik heyet, onurlarına verilen öğlen yemeği sonrası Aliağa'dan ayrıldı.

.
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2005 Perşembe 01:18:04
Güncelleme :8 Aralık 2005 Perşembe 12:17:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?