17
Haziran
2024
Pazertesi
EKONOMİ

KOBİ'lere markalaşma uyarısı

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, global dünya pazarlarında KOBİ'lerin rekabet gücünün artması için öncelikle marka ve patent tescillerinin yapılması gerektiğini söyledi.

İzmir'in Aliağa İlçesi'nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, Türkiye'de KOBİ'lerin henüz tam olarak "fikri ve sınai mülkiyet hakları" konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirterek, "Markalaşma ve patent tescili çok uzun ve zorlu bir süreç gibi algılanıyor. Oysa bu sanıldığı kadar uzun süreli ve pahalı bir süreç değil" dedi. Saka, "KOBİ'lerimizin sınırlarımızı aşarak bölgesel ve dünya pazarlarında güçlü ve rekabet edebilir bir yapıya kavuşması için öncelikle fikri ve sınai mülkiyet haklarını güvenceye almaları gerekiyor. Bu konuda hem oda üyelerimizin hem de tüm KOBİ'lerin gerekli adımları atması lazım. Sizin olanı koruyun. Tescilli bir marka, sahibine her 10 yılda bir yenilenmek suretiyle sınırsız kullanım hakkı sağlar. Ayrıca markanın devredilmesi, miras yoluyla intikal edilebilmesi, kullanma hakkının lisans konusu olabilmesi, rehin ve teminat olarak gösterilebilmesi de mümkün. Patent ise buluş sahibine, buluş konusu ürünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkı sağlar" diye konuştu.

"Ülkenin zenginliği ve gelişmişliği, sahip olduğu uluslararası tanınmış markalar ve patentlerin çokluğuyla doğru orantılıdır" diyen Adnan Saka, birçok KOBİ'nin marka ve patent alma sürecinin uzun süreli ve pahalı olduğu düşüncesiyle harekete geçmek için zaman kaybettiğini söyledi.

Marka tescillerinin Türk Patent Enstitüsü'nde yapıldığını ifade eden Saka, "Daha önce tescilli markaların tescili mümkün olmadığından öncelikle marka araştırması yapmak gerekiyor. Aksi halde yapılan masraflar boşa gidebilir. Marka araştırmasını Türk Patent Enstitüsü yapıyor. Ama bu araştırmayı ücretsiz yapan birçok patent bürosu var. Ancak, marka tescili yapmak isteyen kişi ve kuruluşlara Türk Patent Enstitüsü Vekillik Belgesi olup olmadığı sorulmalı" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2005 Cuma 18:19:49
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 14:35:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?