Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği İzmir Şubesi ve İzmir İl Sivil Savunma Müdürlüğü'nün birlikte organize ettiği deprem tatbikatı, Bornova İlçesi'nde gerçekleştirildi. Muhtemel doğal bir afet sırasında vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla gerçekleştirilen tatbikatta, doğal afetlerde yapılacak sosyal yardımlar ve çadır kent hayata geçirildi. Slayt gösterisi sırasında ise bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.
Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği İzmir Şubesi tarafından Bornova'nın Özkanlar semtinde düzenlenen tatbikatta, merkez üssü Buca olan 7.1 büyüklüğündeki bir depremde çadırkent kurulması ve afetzedelerin barındırılması çalışmaları gerçekleştirildi. Tatbikat öncesi çadır kenti gezerek incelemelerde bulunan İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, daha sonra halkın arasına oturarak slayt gösterisini izledi.
Yaşlı bir vatandaşın slayt gösterisi sırasında gözyaşlarına hakim olamadığı gözlenirken, kürsüye gelen Vali Köksal yaptığı konuşmada, depreme mümkün olduğunca hazır olmak ve bunu en az zararla atlatabilmek için çalışma yapılması gerektiğini belirtti. Adana depremi sırasında ilin valisi olduğunu ifade eden Vali Köksal, "O dönemde binlerce ev yıkıldı, onlarca insan sokakta kaldı. Deprem sonrasında bir kişinin bile enkaz altından kurtarılması büyük bir sevince neden oluyor. Kurtarma çalışmalarında sivil savunma ve gönüllü ekiplerin yardımları büyük önem taşıyor" dedi.
Bu tür tatbikatların insanların depreme hazırlıklı olması için önemli olduğunu anlatan Vali Köksal, "Enkaz altında insan kurtarmaktan tutun, bu insanları yaşatabilecek bir sistemin kurulması lazım. Bu konuda Sivil Savunma Teşkilatı her zaman kendini yenilemek suretiyle çağa ayak uydurmaya başlamıştır. Gönüllü insanların bu tür faaliyetlerde bulunması da yapılacak çalışmalar açısından önemli" diye konuştu.
Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Hamit Kunt ise, muhtemel bir afet durumunda vatandaşlara en kısa zamanda en faydalı yardımı yapabilmek için böyle bir çalışma içerisine girdiklerini, çadır kentin 1 ay daha kurulu kalacağını, böylece vatandaşları daha iyi bilgilendirme şansı elde edeceklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından tatbikat senaryosu uygulandı. Senaryoya göre, birinci derecede deprem kuşağında yer alan İzmir'de, 27 Eylül 2005 tarihinde saat 05.30'da merkez üssü Buca İlçesi olan 7.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği İzmir Şubesi, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'yle yaptığı protokol gereğince, depremzedelerin barındırılması ve sosyal yaşamlarının devamı için 500 kişi kapasiteli 100 çadır kurdu. Buraya gelen vatandaşlar, kayıt işlemlerinin ardından kendilerine gösterilen çadıra yerleşti.
Sağlık kontrolünden geçen depremzedelere, giyecek malzemesi verildi. Çocuklar için rehabilitasyon çadırları kuruldu. Depremzedelerin kullanımı için 20 adet tuvalet ve duş kabini yerleştirildi. Yaralı olan depremzedelere ise müdahale edilerek, ambulansla hastaneye götürüldü. Çadırkente yerleşen depremzedelerin yaşamlarına rahat devam edebilmesi için yemek çadırı, çöp konteynırları, kütüphane, mescit, çamaşırhane gibi özel çadırlar kuruldu.