4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Coşkun: Ekonomi hasta değil

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, "Bir hastanın sağlığına kavuşması için ne yapılıyorsa, biz de ekonomiyi o süreçten geçirdik, ama şu anda Türk ekonomisi sağlıklıdır" dedi.

İnceleme ve açılış törenlerine katılmak için Kütahya'ya gelen Bakan Coşkun, Vali Osman Aydın ve Belediye Başkanı Mustafa İça'yı makamlarında ziyaret etti. Coşkun, Vali Aydın'ı ziyaretinde, TBMM'nin yeni dönemi başlamadan önce Anadolu'yu adım adım gezdiklerini, özellikle meslek kuruluşlarıyla toplantılar yaparak meseleleri tartıştıklarını, Kütahya'ya geliş sebeplerinden birinin de bu olduğunu belirtti.

Türkiye'de, Cumhuriyet tarihinin ilk sanayileşme hareketlerinin başında şeker fabrikalarının geldiğine işaret eden Coşkun, "Ama bugün küreselleşme sürecinde geldiğimiz noktada artık devletin bakkallık, tüccarlık, efendim şeker üretimi gibi işletme faaliyetleriyle uğraşması dünya ekonomilerinde zaten terk edildi. Türkiye'nin bu rekabet çağına ayak uydurması lazım. Bu bakımdan bizim dönemimizde ilk özelleştirme hareketi Kütahya Şeker Fabrikası ile başladı. 2005 - 2006 şeker alım kampanyasını, bu fabrikada yaparak bugüne bir anlam kazandırmak istedik" dedi.

Coşkun, küreselleşme sürecinde Türkiye'nin rekabet şansının KOBİ'lerin güçlenmesinden geçtiğini, ancak Türkiye'nin borç yükü, yüksek faiz ve yüksek enflasyonla mücadele etmesi nedeniyle imkanların ve kaynakların çok sağlıklı olarak kullanılamadığını kaydetti. Tüm olumsuzluklara rağmen faizlerin ve enflasyonun tekli rakamlara inmesi sonucunda, faiz ödemelerinde son 2 yılda 16 katrilyon lira tasarruf sağladıklarını, bu yıl da 7 - 8 katrilyon liralık tasarruf olacağını beklediklerine işaret eden Coşkun, "Küçük ve orta ölçekli işletmelerin sermaye yapılarını güçlendirmek için Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı kanalıyla çalışmalar yapıyoruz. En son yaptığımız, sıfır faizli 100 bin YTL'ye kadar istihdam kredisi getirdik. Ayrıca KOBİ'leri dünya pazarlarına taşımak için 200 bin dolara kadar sıfır faizli ihracat kredisi veriyoruz. Diğer destek kredilerimiz de var. Bunların bir kısmı hibe kredi" şeklinde konuştu.

Coşkun, KOBİ'lerin Ar-Ge çalışmalarını teşvik ettiklerini, 20 üniversiteyle iş birliği yaparak teknoloji merkezleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri kurduklarını, Cumhuriyet tarihinde yapılmamış yeniliği getirerek KOBİ'lerin gelişmesini, güçlenmesini sağladıklarını ifade etti. "Bir hastanın sağlığına kavuşması için ne yapılıyorsa, biz de ekonomiyi o süreçten geçirdik ama şu anda Türk ekonomisi sağlıklıdır" diyen Coşkun, Türk ekonomisinin darboğazı geçirdiğini, düzlüğe çıktığını, krizlerin geride kaldığını, artık ekonomi adına endişe edilebilecek bir durum bulunmadığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2005 Perşembe 15:02:03
Güncelleme :30 Eylül 2005 Cuma 14:40:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?