19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Leblebide, AB onayı

Tavşanlı'daki leblebi imalatçılarının, nohudu beton kadar sertleşen toprak üzerinde dinlendirmeleri, Avrupa Birliği tarafından sonunda sağlıklı olarak kabul edildi.
 
Avrupa dilleri literatürüne 'leblebi' ismini geçirmeyi başaran Tavşanlılı leblebiciler, daha önce Avrupa'dan kalite ödülü almıştı. Ancak üreticiler, nohudu betonlaşmış toprak üzerinde dinlendirdikleri gerekçesiyle, AB standartlarına uygun gıda üretim izni alamıyordu. Betonlaşmış toprak sergilerin beton ve muadili mekanlar kadar hijyenik olduğunu ispatlayan üreticiler, Avrupa standartlarına yeni bir anlayış getirmiş oldu. 

Tavşanlı Leblebiciler Odası Başkanı Himmet Özer, gıda üretim izni alarak yöre leblebisinin kalitesini Avrupa'ya tescil ettirdiklerini söyledi. İlçede 180 civarında üretici bulunduğunu belirten Özer, "Gıda üretim izni için başvuran imalatçılarımız, geleneksel usulle nohudu betonlaşmış toprak sergilerde dinlendirdiği gerekçesiyle üretim izni alamıyordu. Betonlaşmış toprak, leblebinin kalitesi için vazgeçilmez bir unsurdur. Üreticiler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na üretimde kullandıkları yöntemin sağlıklı olduğunu ispatladı. Gıda üretim izni için yapılan müracaatlarda, sergilerin toprak şeklinde değerlendirmeye alınması yanlış anlaşılıyordu. Betonlaşmış toprak sergiler, çamur veya kirliliğe sebep olmayacak kadar sertleştikten sonra kullanılıyor. Ahşap evlerde duvarların sıvanmasında da toprak kullanıldığı gibi, aynı şekilde toprak kaplarda yemek bile pişiriliyor. Geleneksel metotla hazırlanan sergiler sonunda Avrupa standartlarında sayıldı" dedi. 

Leblebi imalatçısı Mustafa Ersoy ise, leblebinin, nohudun defalarca ısıtılıp dinlendirilmesiyle 30 ile 45 gün gibi bir zamanda ancak tüketime hazır hale gelebildiğini söyledi. Nohudun ısısını toprağın çok daha verimli bir şekilde emdiğini ifade eden Ersoy, leblebide nem dengesini betonlaşmış toprak sergilerin sağladığını belirtti. Toprak yerine beton, mozaik, fayans üzerinde nohudu dinlendirmeyi denediklerini anlatan Ersoy, ancak bunun toprak kadar iyi netice vermediğini kaydetti.
.
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2006 Pazartesi 17:01:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?