8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

466. Uluslararası Mesir Festivali

466. Uluslararası Mesir Festivali'nin mesir saçım etkinliği, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve 7 ülke büyükelçisinin de katıldığı törenle gerçekleştirildi. Sultan Cami kubbe ve minarelerine çıkan temsili Merkez Efendi ve müridleri, yaklaşık 20 ton mesir macununu halka saçtı.

Mesir festivali, Hükümet Konağı önünde kortej yürüyüşüyle başladı. Belediye Mehter Takımı'nın marşları eşliğinde başlayan korteje, cadde kenarlarında dizilen vatandaşlar alkışlarla sevgi gösterilerinde bulundu. Kortejde yer alan minik öğrenciler de öğretmenleri nezaretinde Sultan Camii'ne kadar yürüdü. Hafsa Sultan'ı bu yıl ünlü sanatçı Leman Sam, Merkez Efendi'yi ise tiyatrocu Enis Fosforoğlu temsil ederken, Manisa'da yetişmiş aralarında Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman'ın da bulunduğu şehzadeleri temsil eden gençler büyük ilgi gördü. Temsili şehzadeler festivale renk katarken, ABD, Meksika, Kanada, Brezilya, Arjantin ve Avustralya'dan gelen 28 öğrencinin yürüyüş sırasında Türkçe türkü seslendirmesi dikkat çekti.

Öğle namazına müteakip başlayan saçım töreninde protokol üyeleri vatandaşlara tanıtıldıktan sonra temsili şehzadeler tek tek platforma gelerek kendilerini tanıttı. Temsili Fatih Sultan Mehmet Han ve Kanuni Sultan Süleyman, heybetli görüntüleri ve konuşmalarıyla büyük alkış topladı. Daha sonra temsili Hafsa Sultan'ın Merkez Efendi'ye mesir macununun halka saçılmasına ilişkin beratı sunması canlandırıldı. Beratın sunulmasından sonra Merkez Muslihiddin Efendi ve müritleri, Sultan Camii'nin kubbelerine çıkarak, çuvallardaki 20 ton mesir macununu halka saçtı. Arınç'ın da aralarında bulunduğu bazı protokol üyeleri ile vatandaşlar ezilme tehlikesi geçirdi. Saçım sırasında on binlerce insanın ellerini havaya açması ilginç bir görüntü oluştururken, TBMM Başkanı Bülent Arınç saçılan mesir macunlarından yaklaşık 50 tane almayı başardı. Mesir macunu saçması için Merkez Efendi'ye seslenen Arınç, topladığı bazı macunları korumalarına verdi. Topladığı macunları ceketinin cebine atan Arınç, "Çok şükür bu yıl mesir bereketli geçti. Seneye de inşallah burada oluruz" dedi.

Bu arada mesir saçım törenleri sırasında Manisa Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler yoğun güvenlik önlemi aldı. Saçım sırasında bazı vatandaşlar çeşitli yerlerinden yaralandı.
Festivale TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın yanı sıra Vali Refik Arslan Öztürk, Belediye Başkanı Bülent Kar, AK Parti Manisa Milletvekilleri Mehmet Çerçi, İsmail Bilen, Süleyman Turgut, Hüseyin Tanrıverdi, Rusya Büyükelçisi Dr. Petr V. Stengniy, İtalya Büyükelçisi Carlo Marsili, Macaristan Büyükelçisi Dr. Szalay Zsolt, Bosna Hersek Büyükelçisi Nada Jankoviç, İsviçre Büyükelçisi Dr. Walter B. Gyger, Japonya Büyükelçisi Tomoyuki Abe, Ukrayna Büyükelçisi Dr. Olexandır Mischenko, komşu il milletvekilleri ve belediye başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2006 Pazar 17:09:43
Güncelleme :26 Mart 2006 Pazar 17:33:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?