8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Ege Bölgesi yağmura teslim oldu

Ege Bölgesi, günler öncesinden meteoroloji tarafından yapılan uyarılara rağmen akşam başlayan şiddetli yağışa teslim oldu. Bir anda bastıran yağmur nedeniyle İzmir ve Manisa'da hayatı olumsuz etkileyen yağmur, vatandaşları da isyan ettirdi. Karakol, banka ve okul dahil olmak üzere çok sayıda ev, işyeri ve devlet dairelerini sular altında bırakan şiddetli yağış 8 saat sürdü.


İzmir sular altında kaldı


İzmir'de aralıklarla başlayan yağmur, dün akşam saatlerinde şiddetlendi. Hızını giderek arttıran yağış gece saat 02.00'ye kadar aralıksız olarak sürdü. Meteoroloji tarafından yapılan ikazlara ve alınan önlemlere rağmen sağanak yağışa teslim olan İzmir'de, çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Yağmura yolda yakalanan sürücülerden bazılarının otomobilleri arızalanırken, kilitlenen trafik felç oldu. 

Şiddetini giderek attıran yağmur suları, alt yapının yetersizliği nedeniyle yollardan taşarak, evlerin ve işyerlerinin sular altında kalmasına sebebiyet verdi. Yağmurdan en çok etkilenen yerler ise daha önceki yıllarda olduğu gibi Mithatpaşa Caddesi ile Bostanlı bölgesi oldu. Mithatpaşa Caddesi'nde bir banka şubesini su bastı. Bankanın içini havuza çeviren yağmur suyu, çağrılan vidanjörler tarafından çekilmeye çalışıldı. Caddedeki apartmanların zemin katında bulunan birçok ev ve işyeri de yağmur suyu ile doldu. Vatandaşlar ise dolan yağmur sularını kovalarla tahliye etmeye çalıştı. 

Bostanlı Mavişehir semtlerinde de benzer durumlar gözlenirken, çevre sakinleri yetkilileri önlem almamakla suçladı. Bu arada Küçükyalı Mithatpaşa Caddesi 546 Ak-Ok Apartmanı'nın arka bahçesinde bulunan istinaf duvarı çöktü. 

Büyük bir gürültüyle çöken duvar, park halindeki üç aracın hasar görmesine neden oldu. 199. Sokak'ta bulunan ve Sevgiyolu olarak hazırlanan yolda göçük meydana geldi, yolda park halinde duran 35 T 6323 plakalı taksi, yarılan yolun içine girdi. Basın 
Sitesi 9208 Sokak'ta da benzer bir durum meydana geldi, park halindeki bir kamyonet,
 yarılan yolda yan yattı. 

Öte yandan mağdur durumda kalan vatandaşlar, itfaiyenin 110 numaralı telefonunu boş bırakmadı. Yaklaşık bine yakın ihbarın geldiği itfaiyenin ana kumanda merkezinde santraller kilitlendi. İtfaiye, İZSU ve belediye ekipleri, vatandaşlara yardım etmek için hareketli saatler yaşadı. Vatandaşlar ise ekiplerin yetersiz kaldığını ileri sürerek her yıl aynı sorunları yaşadıklarını dile getirdi. 

Aralıksız süren yağmurun bilançosu ise uzun yıllar ortalamasının yaklaşık 10 kat üzerinde oldu. 02.00 itibariyle metrekareye düşen yağış miktarı, İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada 139.8 kilogram olarak ifade edildi. Belediye, İZSU, İtfaiye ve AKS ekiplerinin ihbarlara yetişmekte zorlandığı yağmur kabusu gece saat 02.00'de sona erdi. 

Şiddetli yağış Manisa'yı da vurdu

Ege Bölgesi'ni etkisini altına alan sağnak yağmur dün gece Manisa'yı adeta felç etti. Cadde ve sokakların dere yatağına döndüğü kentte bazı ev ve işyerleri sular altında kalırken, 50 kişilik itfaiye ekibi su baskınlarında bazı bölgelerde gece boyunca görev yaptı. 

Aniden bastıran yağmurla birlikte su baskını ihbarı alan İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, toplam 50 kişiden oluşan ekiple birlikte su baskın yerlerine sevk etti. 

İtfaiye Müdürü Ali Gül'ün de katıldığı çalışmada, ekipler su basan ev ve iş yerlerini sulardan temizlemeye çalıştı. 

Bu arada Manisa Belediyesi logar açma araçları da doğalgaz çalışmalarının tıkadığı ana logarları zamanında açarak kentin tamamen sular altında kalmasını önledi. 

Manisa merkezde su baskınlarının en fazla yaşandığı bölgeler ise 75. Yıl, Lalapaşa, 
Akıncılar, Akmescit mahalleleri ile Yeni Manisa konutları ve TOKİ konutları oldu. 

TBMM Başkanı Bülent Arınç, 7.Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Türkiye genelinde bakanlık yapmış bir çok ünlünün mezun olduğu Manisa Lisesi pansiyonu ile lojmanları da su baskınlarından nasibini aldı. 

Lojmanda oturan bir aile, eşyalarını pansiyonda kalan gençlerin yardımıyla kurtarabildi. Pansiyonu ve Manisa Lisesi'nin ısınmasını sağlayan kalorifer katı da sular altında kaldı. 

İtfaiye ise buradaki suyu çıkartabilmek için sabaha kadar motopom çalıştırdı.

İha
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2006 Cuma 11:07:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?