4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

80. pancar alım kampanyası başladı

Türkiye'nin ilk şeker fabrikası olan Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası'nda 2005-2006 yılı 80. pancar alım kampanyası başladı. Geçen yıl işlenen 196 bin 200 ton pancardan 11.5 milyon YTL kar elde eden fabrikada bu yılki hedef, 180 bin ton pancar olarak belirlendi.

Şeker fabrikası bahçesindeki kantar önünde düzenlenen törene, Vali Kayhan Kavas, Uşak Milletvekilleri Ahmet Çağlayan, Osman Çoşkunoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı İhsan Eroğul, Belediye Başkanı Mesut Apaydın, Pancar Kooperatifi Başkanı Yılmaz, Şeker-İş Sendikası Başkanı Coşkun Dönmez ve pancar üreticileri katıldı.

Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası Müdürü Ekrem Ceyhun, "2005 yılında Uşak merkez, Banaz, Çivril, Dumlupınar, Gediz ve Simav Bölge Şeflikleri'ne bağlı ekim alanlarında toplam 152 köyde, 6 bin 888 çiftçi ailesi tarafından 43 bin 500 dekar alanda pancar ekimi yapıldı. Bu ekim sonucunda çiftçimize 190 bin ton bedeli ödenecek para tesellüm edilmesi beklenmektedir. 23 Eylül 2005 tarihiyle 1 Ocak 2006 tarihleri arasında sürecek pancar kampanyasında net olarak 180 bin ton pancar işlenerek bu pancarlardan 28 bin ton kristal şeker, 8 bin ton melas, 60 bin ton yaş küspe üretilecektir. Üretim sonunda elde edilecek kristal şeker ve melasın ülke ekonomisine yaklaşık 46 milyon YTL katkı sağlaması hedeflenmektedir. Fabrikamızda toplam 689 kişi çalışmaktadır. Uşak ve çevresine yaptığı katkı ele alındığında fabrikamız geçen yıl 11 trilyon 500 milyar kar etmiştir ve bu yıl da aynı oranda kar beklenmektedir" dedi.

"KOTA VE TATLANDIRICILAR SEKTÖRE DARBE VURUYOR"
Şeker pancarındaki kota uygulamasının mantıksızlık olduğunu ileri süren Uşak Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Rıza Yılmaz da, "Pancarımı kendi memleketimde istediğim kadar üretememek mantıksızlıktır. Ama yasa var, ancak ekmeyelim yalnız alternatif bulalım. Burada bunlara kafa yoralım. Kotalarla uğraşırken başımıza bir de tatlandırıcı olayı çıktı. ABD ülkelerinde tatlandırıcıda kota olayı yüzde 2 veya 3'ken bu rakam Türkiye'de yüzde 15. Yüzde 15 demek Türkiye'de 2 milyon ton şeker demektir. İşin en korkunç yönü ise tatlandırıcıların kontrol altına alınamayışıdır. Biz tatlandırıcıya karşı değiliz. Tatlandırıcıda kullanılan ABD'den ithal edilen genleriyle oynanan mısıra karşıyız. Biz çiftçi olarak sözleşmeli mısır üretmeye hazırız. Biz sesimizi duyuramıyoruz. Bu hatalar sadece bu hükümetlerin değil, geçmiş hükümetlerin tarıma planlı yaklaşmayışındandır. Tarım sektörü AB'ye peşkeş çekiliyor" şeklinde konuştu.

Şeker fabrikasına her girdiğinde duygusal anlar yaşadığını ifade eden Vali Kayhan Kavas ise, "21 yıl önce de Uşak'taydım. Şeker fabrikasına her geldiğimde duygusal ve güzel anlar yaşarım. Burası bizim Cumhuriyetimiz ile yaşıttır. Türkiye'nin ilk şeker fabrikasıdır. Uşak müteşebbis ruhunu Nuri Şeker arkadaşlarıyla göstermiştir. Bu fabrika, bu alan ve bu ağaçlar bizi geçmişin izlerine götürür. Manevi anlamda emanet olan bu tesisleri korumak çok önemlidir. Yalnız çağ hızla gelişiyor. Hiçbir şey yerinde kalmıyor. Dünya koşullarına hızla ayak uydurmamız gerekiyor. Gelişmeyi sağlayamazsak geride kalırız. Bu tesisleri yaşatmak ve geliştirmek zorundayız. Çağa ayak uydurmalıyız. Umuyorum ki zorluk ve sıkıntılar aşılır. Uşak kendisine ekonomik anlamda hem rehberlik hem ciddi kaynak yapmış, sosyal ve sportif olaylarda Uşak'ın önünü açan bu fabrikanın yıllarca da rehberlik edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından fabrikaya ilk pancarı getiren çiftçilere çeşitli ödüller verildi ve ilk pancarlar depolara döküldü.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 00:49:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?