5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

OSB için hazırlıklar tamam

Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması için yaptıkları hazırlık çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, projeyi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na gönderdiklerini söyledi.
 
Uşak'ta süt ve hayvansal ürünlerin kalitesini attırmak amacıyla Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurmayı planladıklarını ifade eden Atilla Arslan, bakanlık yetkililerinin haziran ayında gelerek yer konusunda incelemelerde bulunacağını dile getirdi. Projenin uygulanabilmesi için bakanlığa Elmacık, Koyunbeyli ve Akarca Köyleri'ndeki mera alanlarını teklif ettiklerini belirten Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, "Sütteki kaliteyi artırmak için küçük çaplı işletmeler yerine daha büyük işletmelerin olması gerekiyor. Hayvancılığı belirli merkezlere toplamaya çalışıyoruz. Köylerde hayvancılığı köy dışına çıkarak daha büyük mekanlarda yapılması için hazine arazilerini bu iş için köylülere kullandırıyoruz. Bu konuda da büyük talep var. Uşak'ta hayvancılığı geliştirmek için 'Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi' kurma projemizi hazırladık ve bakanlığa gönderdik. Bakanlıktan Haziran ayı içinde gelecek yetkililer teklif ettiğimiz bölgeleri ve projemizi inceleyip raporlarını sunacaklar" dedi.
 
Türkiye'de her yıl 500-600 bin kişinin tarımdan ayrılıp başka sektörlere kaydığını belirten Arslan, "Türkiye ve Uşak'ta tarımla uğraşan kişiler çok küçük ölçekli faaliyet gösteriyor. Aile başı 50 dekar tarla, 4.6 büyükbaş hayvan düşüyor. Tarla ve hayvan sayısı düşük olduğu için de maliyetler yüksek oluyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak, tarım ve hayvancılığı desteklemek için son dönemde verilen teşvik oranı arttırıldı ve bunda da büyük başarılar sağlandı. 2003'te Uşak'a hayvancılık için 200 bin YTL destek aktarılırken 2005'te 4 milyon YTL destek aktarıldı. Tarıma yapılan destekle beraber bu rakam 42 milyon YTL'ye ulaştı. Uşak'ta tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara bu rakamı paylaştırdığımız zaman kişi başı 1.620 YTL düşüyor" dedi.
 
Uşak'ın tüm köylerini dolaşarak köylüleri bilinçlendirmeye çalıştıklarını ve bunda da büyük bir başarı sağladıklarını da belirten Atilla Arslan, "Göreve geldiğim günlerde Uşak'ta depolanabilen süt oranı günlük 40 tondu. Bugün itibariyle 206 ton. Günlük 350 ton sütün 206 tonunu depolayabiliyoruz. Günlük üretimi 2 tonu geçen tüm köylere süt tankı verdik. Süt tankı almak isteyen köylülerin maliyetlerinin yüzde 40'ını müdürlük olarak karşıladık Yem bitkileri alanında da büyük bir gelişme sağladık. 17 bin dekar olan yem bitki alanını 100 bin dekara çıkardık. Üretilen sütün kalitesini artırmak için çalışmalarımız sürüyor. Uşak'ta süt üretimimizde sıkıntı yok ancak sütün merkezlere ulaştırılmasında sıkıntılarımız var. Eğer sütün kalitesini artırabilirsek satış fiyatı daha artacak. Bugün itibariyle köylünün sütünün satış fiyatı 40 YKr, 6 YKr de müdürlük olarak biz destek veriyoruz, 46 YKr'ye geliyor. Eğer sütün kalitesini artırabilirsek bu fiyat 70-75 YKr seviyesine çıkacak" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2006 Perşembe 09:17:00
Güncelleme :11 Mayıs 2006 Perşembe 18:24:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?