4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

AB sürecinde Organize Sanayi Bölgeleri

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) tarafından, "AB Sürecinde Türkiye'deki Organize Sanayi Bölgeleri" konulu sempozyum düzenlendi. Uşak OSB Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen panele katılım, istenilen düzeyde olmazken milletvekilleri Ahmet Çağlayan ve Osman Çoşkunoğlu dinleyici olarak panele katıldı.

Osman Arolat'ın oturum başkanlığı yaptığı sempozyuma, Uşak Sanayi ve Ticaret Odası (UTSO) Başkanı İsmail Karaman, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli, ATİAD Başkan Yardımcısı Recep Keskin, Prof. Dr. Mithat Melen, Prof. Dr. Erdoğan Arkın ve KOSGEB Denizli İşletme Geliştirme Merkezi Yöneticisi Kemal Bildiş konuşmacı olarak katıldı. UOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli'nin açılış konuşması ile başlayan sempozyumda UTSO Başkanı İsmail Karaman teşvik yasasındaki aksaklıklar, Uşaklı sanayicinin durumu ilgili bilgiler verdi.

UOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli, "OSB'yi biz butik hale getirmek için bir takım çalışmalar başlattık. Arıtma tesisi ihalesini bitirerek inşaatına başladık. Kanalizasyon sistemi yetersiz olduğu için mevcut kanalizasyonu yağmur sularının tahliyesinde kullanmayı amaçladık ve yeni bir kanalizasyon sistemi için proje hazırladık. Bunun yanı sıra amacımız, UOSB'yi önümüzdeki yıl arıtma tesisi, altyapısı, sosyal ve eğlence mekanları ile yaşanılabilir hale getirmek istiyoruz. Bunu sağladığımız takdirde yatırımcılar için cazibe merkezi olacak ve bölgemize daha kolay yatırımcı çekme imkanı yakalayacağız" diye konuştu.

Teşvik yasasının düzeltilmesi gereken yönlerin bulunduğunu, Uşaklı sanayicinin ayakta kalabilmesi için uygun rekabet ortamının sağlanması gerektiğini dile getiren İsmail Karaman, "3 Ekim tarihini beklediğimiz AB sürecinde verimli, standart, kaliteli üretim oldukça fazla önem arz ediyor. OSB'ler 1962 yılında ilk kez Bursa'da kurulmuş, günümüzde sayıları 232'yi bulan bir yapıya ulaşmıştır. İlimizde de Karahallı ile birlikte 3 adet OSB bulunmaktadır. Bölgesel entegrasyonlara dayalı yeni dengelerin oluştuğu ve ekonomik sınırların kalkarak, rekabetin küresel boyuta ulaştığı bir dünyaya doğru sürükleniyoruz. Bu ortamda refahın tüm ülkelere ve bölgelere yayılması ve yoksulluğun azaltılması, dünya pazarlarına çok sayıda rekabet edebilir KOBİ'ler kazandırmakla mümkün olacaktır. Çünkü KOBİ'ler tüm ülkeler için ekonominin olduğu kadar sosyal yapının da temel taşı ve denge unsurudur. Uşak'ta 2001-2005 yılları arasında 771 işletme kurulurken 551 işletme de değişik nedenlerden dolayı kapanmıştır. İlimiz, 1997 yılından başlayan süreçte sürekli geriye gitmiş ve 1996 yılında sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 23. sırada yer alırken, 1997 de 26., 2003 yılında ise 30. sıraya gerilemiştir. 5084 sayılı yasa ile şu anda ilimizde 28 firma üretime geçmiş 50 firma inşaat, 6 firma hafriyat ve 12 firma da proje aşamasındadır. Ancak 5350 sayılı kanun ile üretime geçemeyen firmalarımız çıkmaza girmiştir. Bölgesel ve sektörel teşvikler olmadığı sürece de sanayici bu problemleri yaşamaya devam edecektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 11:23:39
Güncelleme :28 Eylül 2005 Çarşamba 11:27:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?