4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Hedef pazar Rusya

Uşak Sanayi ve Ticaret Odası (UTSO), Dış Ticaret Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Türk-Rus ilişkileri, Rusya ekonomisindeki son ekonomik gelişmeler ve bu gelişmelerin Türk-Rus ekonomik ve ticari ilişkilerine etkilerinin değerlendirilmesi ile ilgili bir toplantı düzenledi.

UTSO ve Rus Türk İşadamları Birliği'nce (RTİB) gerçekleştirilen ve UTSO toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Ali Akıskalıoğlu, Sabahattin Yavuz, Şamil Acartürk, Cem Tezelman, Burak Baykan, Tamer Tuncel ve Bozkurt Kaplangi konuşmacı olarak katıldı. Vali Kayhan Kavas, Belediye Başkanı Mesut Apaydın, milletvekilleri Ahmet Çağlayan, Alim Tunç ve Osman Çoşkunoğlu'nun yanı sıra çok sayıda Uşaklı işadamı da toplantıyı izledi.

Panel öncesi bir açılış konuşması yapan UTSO Başkanı İsmail Karaman, "Bugün Uşak sanayisinin en büyük sorunlarından biri olan pazar ve pazarlama sorununa bazı çözümler getirebilmek için Rusya pazarını inceleyeceğiz. Türkiye'de özellikle tekstil, küçükbaş hayvan derisi ve seramik alanlarında söz sahibi olan Uşak, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) verilerine göre, 2003 yılında 58 milyon dolar, 2004 yılında 78 milyon dolar ve 2005 yılının ilk 8 ayında 41.5 milyon dolar doğrudan ihracat gerçekleştirmiştir. Bu rakamlarla Türkiye'nin ihracatında 37. sırada bulunmaktayız. Rusya Federasyonu'na Uşak'tan 2003 yılında 515 bin, 2004 yılında bir milyon 249 bin ve bu yıl ağustos ayı itibariyle 856 bin dolar ihracat yapılmıştır. Rusya Federasyonu yüzde 240'lık bir artışla ilimizde pazar bulmakta güçlük çeken işletmelerimizin dikkatini çekmektedir. Bu oranlara rağmen Uşak işadamları olarak Rusya'ya ihracatımızda bazı sorunlarla karşılaşmaktayız. Bunların başında, pazara giriş, lojistik sorunlar, bankacılık ve finansal sorunlar, bürokrasi ve mevzuatlar ile tüketici davranışları gelmektedir. Bu toplantıda Uşaklı iş adamlarımızın ilgi odağı olmaya başlayan Rusya pazarına nasıl girileceğini, hangi zorluklarla karşılaşacağımızı ve bu zorluklara karşı ne gibi önlemler alabileceğimizi özetlemeye çalışacağız" dedi.

Toplantı daha sonra Rusya pazarı ile ilgili görüşleri ile ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilebilmesi için atılması gereken adımlar tartışıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2005 Perşembe 13:57:18
Güncelleme :13 Ekim 2005 Perşembe 16:31:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?