4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Vatandaşın derdi büyük

Uşak'ta son 1 yıl içerisinde kira fiyatlarında yüzde 135 artış yaşandığı bildirildi. Üniversite kurulması beklenen kentte, dar gelirli vatandaşlar kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Ev sahiplerinin, ucuz verdiği evlerini boşaltarak öğrencilere 500-600 YTL'ye kiraya verdiğini söyleyen vatandaşlar, yetkililerden bu soruna çare aramasını istedi.

Bir yıl önce 100 ile 350 YTL arasında değişen ev kiraları bu yıl 250 ile 600 YTL olurken, üniversite kurulma çalışmalarının sürdüğü şu günlerde kira fiyatlarındaki bu artış vatandaşı düşündürüyor.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektör Yardımcısı ve Uşak Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Şişman, Kredi Yurtlar Kurumu Bölge Müdürlüğü'nün AKÜ Rektörlüğü'nden yer talebi olduğunu, talebe karşılık 15 bin metre kareden fazla yer verdiklerini söyledi. Buraya 475'er kişilik iki yurt yapılacağını belirten Prof. Dr. Şişman, "Kredi Yurtlar Kurumu Bölge Müdürlüğü buraya toplam 950 öğrencilik iki yurt yapacak. Uşaklılar, üniversite kurulacak, 5 bin fazla öğrenci gelecek ümidiyle kira fiyatlarını iki katına çıkarttı. Ancak bu beklenti doğru değil, bu yıl sadece 500 öğrenci arttı. Ev sahiplerinin öğrencilere ve diğer kiracılara daha uygun kira artışı yapması gerekiyor. Özellikle öğrencilere karşı dikkatli olmalarını istiyoruz. Onlara anne baba şefkati ile yaklaşsınlar" dedi.

Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın ise kira artışlarıyla ilgili sıkıntıyı bildiklerini belirterek, sorunu aşmak için yeni konutların yapılacağını söyledi.

Başkan Apaydın, TOKİ'nin yaptığı 300 konutluk evlerin bitmek üzere olduğunu ve gelecek yıl da 500-600 adet konut yapmayı planladıklarını belirterek, "Önceki yıllarda meydana gelen krizlerden dolayı Uşak boşalmıştı. Ancak Uşak'ın teşvik kapsamına alınmasıyla birlikte ekonomide canlılık yaşandı. Bununla birlikte üniversite öğrenci sayımız arttı. Uşak'ta inşaat sektöründe patlama yaşandı. Bildiğiniz gibi TOKİ 300 konutluk ev yaptı ve teslim etmek üzere. Önümüzdeki sene yine 500-600 konut yapıp bu sıkıntıları gidermek istiyoruz" diye konuştu.

Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Çakır, Uşak'ta inşaat sektöründe adeta bir patlama yaşandığını, son 1 yıldır Uşak Belediyesi'nden bin 200 dairelik yapı ruhsatı alındığını söyledi.

Önümüzdeki 3-5 ay içerisinde 500 konutluk ruhsatın daha alınacağını belirten Çakır, "Uşak için bu rakamlar oldukça büyük. Sektörümüz şu an çok canlı. İnşaat sektörünün olası bir durgunluğunda bile 1.5-2 yıl daha sürecek bir hareketlilik var. Son dönemde kiralık ev bulmak oldukça zorlaştı. Ev fiyatları ise aldı başını gitti. Teknik olarak konut ihtiyacının bitmesi mümkün değil. Uşak'ta da konut sayısı ile nüfusu karşılaştırdığımızda konut açığı yok gibi görünüyor. Ancak kişilerin daha iyi bir konut istemeleri dolayısıyla konut açığı devam edecek gibi gözüküyor. Üniversitenin 6-7 bin arasında öğrenci olması ve bu rakamın önümüzdeki dönemde artarak devam etmesi konut açığını daha da artacak" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2005 Pazartesi 13:01:30
Güncelleme :14 Ekim 2005 Cuma 02:14:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?