4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Sezer: Vahdettin olayını tarihçiler araştırsın

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Uşak'ta düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları cevapladı. EGEM TV 2004 yılı başarı ödülleri töreninde yılın 'Siyasi Parti Lideri' ödülüne layık görülen DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Dülgeroğlu Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. AK Parti hükümetini beceriksizlik ve kararsızlıkla suçlayan Sezer, Vahdettin ile ilgili tartışmaların tarihçiler tarafından araştırılması gerektiğini savundu.

Lozan Antlaşması'nın yıldönümü olduğuna dikkat çeken DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, "Sevr Antlaşması ile parçalanıp bölünmek istenen Türkiye Lozan ile kimliğini bulmuş ve üniter devlet yapısına ulaşmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sınırları Lozan Antlaşması ile şekillenmiştir. Bugün Lozan'dan geriye adım atılması için AB tarafından çeşitli dayatmalar yapılıyor. AB süreci de bunun bahanesi olarak kullanılıyor. Lozan'da azınlıklar belirlenmiş olmasına rağmen yeni azınlıklar oluşturulmaya çalışıyor. Bu büyük bir haksızlıktır. Hükümet, bu konuda gerekli dirayeti gösteremediği için Türkiye'nin sıkıntıya gireceğini düşünüyorum. Onun için hükümetin derhal Lozan'dan geri adım atılamayacağını dünya kamuoyuna açıklaması ve o doğrultuda adım atması gerekir" dedi.

Eski Başbakan ve DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit'in Osmanlı'nın son padişahı olan Vahdettin ile ilgili sözlerini de değerlendiren Zeki Sezer, "DSP, çok hızlı yükseliyor. Ecevit'in Vahdettin ile ilgili sözleri bir düşünür kaygısı ile söylediğini sanıyorum. Ancak bu sözler farklı bir mecraya çekilerek farklı bir tartışma yaratılmaya çalışılıyor. 17 yıl Ecevit'le birebir çalışmış birisi olarak Türkiye'de laik Atatürk ilkelerinin en önde gelen savunucularından biri Ecevit'tir. Bazıları nedense siyasi kaygılarla hareket ettiği için farklı noktaya götürüyor. Bu konu tarihçiler tarafından tartışılabilir. Tartışılmasının bana göre bir sakıncası yok. DSP Atatürk ilke ve devrimlerinin en önde gelen savunucusudur. Bu konuda da rehberimiz, önderimiz Atatürk'tür" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2005 Pazar 13:29:07
Güncelleme :30 Temmuz 2005 Cumartesi 17:39:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?