18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

"Tozlu tarihten sergi tezgahına uzanan eller"

Adıyaman Gençlik ve Kültür Evi tarafından gençlerin el sanatına yönelmesi için hazırladığı "Tozlu tarihten sergi tezgahına uzanan eller" adlı proje Avrupa Birliği (AB) Eğitim Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Ulusal Ajans tarafından kabul edildi.

Haziran ayında başlayıp Ekim ayında sona erecek olan projeyle Güneydoğu kırsalındaki gençlerin içlerinde bulundurdukları yaratıcılığı bölgelerindeki zengin kültürle birleştirmelerini sağlayıp, onları üretim ve istihdama yöneltileceği kaydedildi. Adıyaman Gençlik ve Kültür evi Sorumlusu Yeşim Çelik Süzer, 7 bin 500 euro maliyetindeki projenin 6 ay önce hazırlanarak sunulduğunu ve 5 ay boyunca süreceğini açıkladı.

Süzer, "Bu projeyle kırsaldaki gençlerin içlerinde bulundurdukları yaratıcılığı bölgelerindeki zengin kültürle birleştirmelerini sağlayıp, onları üretim ve istihdama yöneltmektir. Proje dahilinde burada zengin bir tarih bırakmış olan Kommangene Uygarlığı'nda kullanılmış olan resim ve gravürlerin şablonları çıkarılarak el sanatına adaptasyonu hedefleniyor. Proje dahilinde heykelcilik, seramik, takı tasarımı, ahşap boyama gibi kurslar açılacak ve ücretsiz kurs verilecek. Bu kursa katılan kişiler hem kişisel sanatlarını geliştirecek hem de istihdam edilme zorluğu yaşamayacak. Geleneksel el sanatları bölgelere göre çeşitlilik göstermektedir" dedi.

Benzer zenginliğe sahip olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Adıyaman Şehri'nde de var olan ancak sürdürülebilirliği mevcut olmayan el sanatlarının hem yok olmaktan kurtarmak hem de kırsaldaki gençlere üretim yolunu açmak istediğini söyleyen Süzer, böylece el sanatlarının korunup sürdürülebilirliğini de güvence altına almış olacaklarını aktardı.

.
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2006 Cuma 14:24:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?