16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Cami ve türbeler restore edilecek

AKP Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu, Adıyaman'daki tarihi cami ve türbelerin restorasyonu için Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışmalarının hızlandırıldığını belirtti.

2006 yılı içinde Kab Camii, Abuzer Gaffari Türbesi, Süryani Kadim Kilisesi, Karapınar Cami, Samsat Hacı Ömer Camisi'nde restore çalışmalarının başlayacağını açıklayan Göksu, Adıyaman'ın tarihi doku bakımından çok zengin bir il olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Tarihi dokuların gün yüzüne çıkması için çalışmaları sürmektedir. Bu kapsamda Adıyaman Kap Camisi'nin rölevesi çıktı, restorasyon projesi kurula gidecek. Kuruldan çıktıktan sonra bu yıl içinde ihalesinin tamamlanarak kısa zamanda bitirilmesi planlanmaktadır.

Abuzer Gaffari Türbesi, projesi bitirilip yetiştiği takdirde onarım programına alınacaktır. Yetişmez ise 2007 yılına sarkabilir. Ancak 2006 yılında yetişmesi için gerekli özen gösterilecektir. Adıyaman Süryani Kadim Kilisesi, yine bu yıl içinde projesi bitirilip onarım programına alınacaktır. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Karapınar Cami meydana gelen çatlaklar nedeniyle şu an ibadete açık değildir. Yapımı dernek tarafından tamamlanacak bu camiye gerekli iznin çıkması için Adana Koruma Kurulu'nun izni gerekmektedir.

Projesi Koruma Kurulu'nda olan bu caminin yapımına izin çıktıktan sonra cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yapılacak bir protokolle yapımı için derneğe devredilecek. Samsat Hacı Ömer Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olmadığı için mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu gerçekleştikten sonra yapım ve onarım için gerekli çalışma başlatılacak."

Ahmet Doğan - Kenthaber / Adıyaman
Yayın Tarihi : 18 Mart 2006 Cumartesi 01:47:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?