1
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Milenyum Yeniçerileri

Tarihten az bilgisi olanlarda bilir. Yeniçeri isyanlarını ve meşhur “istemezzzzzzük” kelimesini. Yeniçerilerde II.Mehmet’in tahtını yeniden babası II.Murat’a bırakmasıyla sesler yükselmiş “istemezzzzzzük.”

            Karaman seferinden dönen II.Murat’ın, Bursa yakınlarında yolunu kesip, cülus bahşişi istemeleri üzerine; bu belalı bahşişin gelenekleşmesine neden olan Cülus olayı ve her sefer dönüşünde cülus bahşişi vermek istemeyen padişahı “istemezzzzzzük.”
            İşi biraz daha ilerletip “Beylerbeyi vakası” ile ilk kez devlet adamı kellesi istediler. Genç Osman’ı “istemezzzzzzük.”
            İşi daha da ilerletip sipahilerle birleşerek 30 devlet erkanın kellesini istemeleriyle devam eden “Hazarpare” olayı ile 30 devlet erkanını “istemezzzzzzük.”
            Gittikçe artan istekler ve karşı çıkanların kimi ve haklı olup olmadığı hiç önemli olmadan “istemezzzzzzük.”
Eğitim sistemimiz “ezbere dayalı.” “İstemezzzzzzük” (bu güzel.) Her hükümet “bu sistemi değiştireceğiz” der. Ama sonuç “sıfıra sıfır elde var sıfır.”
Bu hükümet “Ezberci değil… Analiz ve sentez yeteneği olacak… Düşünen, sorgulayan, kendine güvenen bir eğitim sistemi getiriyor” hemen “istemezzzzzzük.” (ya bu düşünenler birde bizim gerçek düşüncemizi sorgularsa…)
Bu öğretim metoduna göre 2004-2005 öğretim yılında müfredat programları, ders kitapları yenilenecek. “istemezzzzzzük”
Bu kitaplar yarışma ile belirlenecek “olsun istemezzzzzzük.”
Kendi alanında en iyi uzmanlardan bir jüri belirlenecek… Yazar ve yayınevi adını jüri bilmeyecek, dolayısıyla işin içine ne ideoloji, ne siyaset ve ne de çıkar ilişkileri girecek. “İşte bunu katiyen istemezzzzzzük”
Ders kitapları ciltli ve bedava olacak. (Daha önce biz düşünüp te bildirilerimize eklemediğimiz için)  “istemezzzzzzük.”
Mesleki okullara rağbeti artırmak, kendi branşıyla ilgili Fakülteye en azından aynı şartlarda yarışa girebilmesi için; OSYS’de Çelikhan lisesi Çankaya lisesinin okul puanı aynı olsun. Demokratik bir sınav olsun. (Gerçi demokratik kelimesi geçiyor ama olsun. Atasözüne uygun olsun. Pire(bizce İmam-Hatip lisesi) için yorganı( tüm mesleki okullarını) yakarız.   
Özel eğitim kurumlarının genel eğitime oranı (Dünyanın en büyük devletçi devleti) Rusya’da bile %10 iken bizde %2. Hem bu oranı %20’ye kademeli olarak çıkarmak; hem de fakir öğrenciyi devlet eliyle parasız okutulacak. “Olsun istemezzzzzzük.” (Tez elden yargıya… ve çok hızlı sonuç yeter ki siz başvurmuş olun.)
Bu sayede 4 milyon öğrencinin devletten yükü kalkar, ne derslik nede öğretmen açığı kalır. Sınıfların kalabalığı azalır, okullar daha çok son teknoloji ürünü araç ve gereçleri ile donatılır. “Olsun istemezzzzzzük.” (Pardon bunu görmezlikten gelelim yoksa kendi bildirilerimize ters düşeriz.)    
45.000 bilgisayar dağıtıldı ve bütün öğretmenler hizmet içi kurslardan geçirilerek bilgisayar okur yazarı olacak. ( Şu anda bir bahane bulamadık ama olsun şimdiden) “istemezzzzzzük.”
Gelişmiş ülkeler uygulanan, ancak bizde Toplam Kalite Yönetiminin gerçekte uygulanamama sebeplerinden biri Öğretmenlikte kademelendirme olmadığıdır. Kademelendirme ile çalışan, kendini sürekli yenileyen, öğretmeyi öğreten, hak ettiği ücreti alan öğretmen olacak. Yada deli de olsa öğretmenlikten atamadığımız çalışmadığı halde aynı öğretmenlik maaşı vermekten kurtulacağımız bir sistem 2004’te başlıyor... (Bunu bizde düşünüyorduk ama siz yaptığınız için.)  “istemezzzzzzük.” 
Allah razı olsun şu Yeniçeri ocağını kapatıp “Vakayı Hayri’ye” sebep olan II.Mahmut’dan. Bir düşünsenize Yeniçeri ocağının kapatılmadığını... Darısı yeni “hayırlı olaylara.”
 İsmail DOLAŞ
www.adiyamanhaber.com
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2003 Cuma 00:00:10
Güncelleme :5 Ağustos 2004 Perşembe 11:59:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?