23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Bir eylem de 'Asteriks'ten

Bergama eylemlerinin sembolü "Asteriks" lakaplı Oktay Konyar, Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te eylem yaptı.

3. Batman-Hasankeyf Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Dicle Nehri kıyısında düzenlenen Kardeş Türküler ve Koma Derweşan konseri öncesi gençlerle birlikte yüzünü kömür tozuyla siyaha boyayan "Asteriks" lakaplı Oktay Konyar, Hasankeyf'in Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak olmasını protesto etti.

Dicle Nehri kıyısından Hasankeyf Köprüsü'ne doğru yürüyüşe geçen gruba öncülük yapan Konyar, "Hasankeyf'e sahip çıkacağız" dedi. Yürüyüşte sık sık 'Hasankeyf'e uzanan eller kırılsın' sloganı atılırken, yürüyüşe Batman'ın Beşiri İlçesi doğumlu Avrupa Parlamentosu (AP) Demokratik Sosyalist Partisi'nin (PDS) Kürt asıllı Milletvekili Feleknaz Uca da katıldı. Hasankeyf Köprüsü'nde basın açıklama yapan AP Milletvekili Uca, Hasankeyf'e sahip çıkacaklarını söyledi.
Oktay Konyar ise Türkiye'nin her yerinde yöre insanlarının onayı alınmadan yöredeki kültürel değerlerin götürüldüğünü öne sürerek, "Para ve rant, her şeyin önüne geçti. Oysa ki biz, bize ait olanı asla vermek istemiyoruz. Bugün Hasankeyf'teyiz. Dünya kültürünün çocuklarımıza kalması gereken değerlerini sular altında bırakarak ayıp ediyorlar. Bu bir kara lekedir, devletin karasıdır. Bu karayı yüzümüzde tüm dünyaya tanıtıyoruz" dedi.

Eyleme katılan gençlere, "Hasankeyf'in sular altında kalmasına izin verecek misiniz?" sorusunu yönelten Konyar, 3 kere "Hayır" cevabı alınca gençleri tek sıra barış yürüyüşüne davet etti. Hasankeyf Köprüsü'nde barış yürüyüşü yapan gençler, kısa bir süre köprüde oturma eylemi yaptıktan sonra Kardeş Türküler grubunun konserini izlemek üzere Dicle Nehri kıyısına döndü.

.
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2005 Pazar 12:03:55
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 12:02:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
salih demir IP: 212.175.112.xxx Tarih : 3.12.2005 13:36:18
Yapılan bu icraat umarım sonrakilere örnek teşkil eder.Ama bunu rağmen halen Hasankeyfe gereken önemin verilmediğine inanıyorum.Daha fazlasını bekliyorum..Teşekkürler.....