19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Hasarkeyf'te çadır eylemi

Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nın temel atma töreni öncesinde barajın yapımına karşı çıkan Hasankeyfi Kurtarma Girişimi üyeleri çadır eylemine başladı. 

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi üyesi onlarca belediye başkanı ve sivil toplum kuruluşu ile meslek örgütü, Hasankeyf’e gitmeden önce Batman Belediyesi’nde bir toplantı yaptı. 

“Hasankeyf uygarlığımızın onurudur, onurumuzu çiğnetmeyeceğiz” ve “Tarihin doğanın insanlığın barışı bozulmasın, Hasankeyf yok olmasın” yazılı pankartlar altında yapılan toplantıda girişim sözcülerinden Çağlayan Ayhan, “İnsana, doğaya, kültüre yapılan tahribatı kabul etmediğimiz için buradayız” dedi. 

“ORTAK PAYDA TARİHİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKMAK” 

Toplantının açış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, her şeyden önce birbirinden farklı dünya görüşüne sahip insanların ve kuruluşların bir araya geldikleri bir platform olduklarını ve bu platformun ortak paydasının “tarihe ve doğal değerlere sahip çıkmak” olduğunu söyledi. 

Kentlere ve köylere yapılan yatırımları sevinçle karşılayacaklarını ifade eden Baydemir, işsizliğin had safhada olduğunu bölgeler arası gelişmişlik farkının ise yıllardır uygulanan yanlış politikalardan kaynaklandığını söyledi. 

Ilısu Barajı’nın sular altında bırakacağı Hasankeyf’in tamamının birinci derece SİT alanı olduğuna dikkat çeken Baydemir, projenin kararlaştırılması sürecinde çağdaş toplumlarda olduğu gibi halkla herhangi bir katılım ortaklığı geliştirilmemesinden yakındı. 

“TARTIŞMA SÜRECİ BAŞLATALIM” 

Baydemir, Hasankeyf’i Yaşatma Girişiminin her türlü diyaloga açık olduğunu belirterek, “Ilısu Barajı inşasından yana olanlar buyursunlar gelsinler, bu platformu bu kenti, bu barajdan etkilenen bütün halkı, sivil toplum örgütlerini ikna etsinler. Eğer siz bunu yapamıyorsanız, kapılarınızı açın biz sizi ikna edelim. Tartışma sürecini başlatalım. İnanıyorum ki, eğer diyalog süreci gerçekleşirse Hasankeyf’ten hiçbir koşulda vazgeçilmemesi ortaya çıkacaktır” diye konuştu. 

Baydemir, ekonomik ömrü 50-60 yıl olan baraj için binlerce yıllık tarihin yok edilmesi gerektiğinin altını çizerken, “Sosyal ve ekolojik sisteme bu kadar yıkıcı darbeler indirilmemesi gerekir” dedi. 

“TİMSAHI İKNA EDECEĞİZ” 

Başbakan Erdoğan’ı bugünkü etkinliğe davet ettiklerini anımsatan Baydemir, şunları kaydetti: 

“Kendileri yarın gelecekler, atılmaması gereken bir temeli atacak. Biz de Hasankeyf’e devet ettik, sonra öğrendik ki Hasankeyf’e gelmemelerinin nedeni Dicle Nehri’nde görüldüğü belirtilen timsahın kendisiymiş. Bugün Girişim Grubu olarak orada çeşitli temaslarımız olacak. Temaslarımızdan biri de timsahla görüşme olacak. Emin olunuz ki biz timsahı da ikna edeceğiz. Ve timsah sayın Başbakan’a da karışmayacaktır. Dolayısıyla sayın Başbakanımızı en kısa zamanda Hasankeyf’e bekleyeceğiz.”


ANKA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2006 Cuma 18:07:55
Güncelleme :4 Ağustos 2006 Cuma 20:31:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?