4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

2 bin aileye 1.6 trilyon kredi

Diyarbakır'da başlatılan Mikrokredi Projesi kapsamında 2 bin 217 yoksul aileye 1 trilyon 671 milyar TL kredi verildi. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) verilerine göre, 10 milyon insanın açlık sınırında yaşadığı Türkiye'de, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül'ün başlattığı Mikrokredi uygulaması yoksullar için umut oldu.

Pilot bölge olarak Diyarbakır'da başlatılan projeden 2 bin 217 ailenin yararlandığı, bugüne kadar toplam 1 trilyon 671 milyar lira kredi verildiği öğrenildi. Geri ödemede hiçbir aksamanın yaşanmadığı belirtilen ve iş gücü karşılığında 500 milyon lirayla 2 milyar lira arasında değişen kredi, resmi tatil hariç 46 haftada geri ödenmesi şartıyla veriliyor.

Mikrokredi Koordinatörü Profesör H.I Latifee ile birlikte kredi alan kadınlarla bir evde görüşen Mikrokredi'nin Türkiye'deki mimarı Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, kredinin nasıl işlediğini sordu. Kadınlardan olumlu tepkiler alan Akgül, daha sonra işyerlerini gezdi. Mikrokredi disiplin andı içen kadınları Milletvekili Akgül ayakta alkışladı.

Aziz Akgül, 500 milyon lirayla 2 milyar lira arasında değişen miktarlarda verilen kredi sayesinde oldukça yoksul durumdaki insanların para kazanacak bir işe sahip olduğunu belirterek, "Biz sadece kredi vermekle kalmıyoruz. Ne yapabileceği konusunda da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Mikrokredi, aşırı yoksul kadınlara kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmak için verdiğimiz küçük bir sermayedir. 2003 yılında 6 kişiye 500 milyon lira vererek başlattığımız mikrokredi uygulaması çerçevesinde bugün itibarıyla 2 bin 217 aşırı yoksul kadına, 1 trilyon 671 milyar lira verdik. Kadınlar çok dürüst, paralarını aksatmadan ödüyor. Geri dönüşlerimiz yüzde 100'dür ve bu çok büyük bir başarıdır. Destek verdiğimiz kadınların her biri farklı bir iş yapıyor. 70 farklı iş yapmaktadırlar. Yaptıkları bu işlerle kendi ailelerine bir şekilde gelir getiriyor. Diyarbakır merkezde 2 şubemiz var. Ergani, Bismil ve Çınar'da da uygulama başlattık. Amacımız sadece Diyarbakır ve ilçeleri değil, Türkiye'nin her tarafında bu uygulamanın yaygınlaşmasını sağlamaktır" dedi.

Profesör Dr. H. I. Latifee ise, ilk başlarda projenin bu kadar başarılı olacağına kimsenin inanmadığını ifade ederek, "Şu anda gerçek ortaya çıkmıştır. Çok başarılı bir proje oldu. Krediden yararlanarak proje içinde faaliyet gösteren 2 bin 200'den fazla kişi var ve bunların tamamı kadın. Mikrokredi'den borç alan kadınlar, 500 milyon lirayla 2 milyar lira arasında kredi alıyor ve dolayısıyla kendi işlerini kurma yolunda çok büyük adımlar atıyor. Kredi alanlarla son 2 gündür devamlı görüşüyorum ve konuşuyorum. Kendilerini geleceğe yönelik hazırladıklarını, gelecek için çok daha umutlu ve kendilerine güvenlerinin arttığını görüyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2005 Perşembe 15:42:18
Güncelleme :21 Eylül 2005 Çarşamba 23:19:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?