8
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Tekstil sektörünün sorunları

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Fahrettin Akyıl, Güneydoğu bölgesine sektörlere göre teşvikler sağlanmasının gerekli olduğunu ifade ederek, "Tekstil sektörüyle uğraşan arkadaşlar para istemiyor, iş yapmak istiyor. Bunun için de desteğe ihtiyaç var" dedi.

DTB Başkanı Fahrettin Akyıl, tekstil sektörünün sorunlarını konuştu. Diyarbakır'a artık yatırımların akması gerektiğini söyleyen Başkan Akyıl, tekstil fabrikalarının vergi, SSK ve elektrik borçlarından dolayı yarım kapasite ile çalışmaya başladığını ve geçmiş dönemlerde devletin yanlış teşvik politikaları nedeniyle bölgeye yeteri kadar yatırım yapılmadığını iddia etti. Tekstildeki daralmanın dış piyasalardaki durgunluktan kaynaklandığını savunan DTB Başkanı Fahrettin Akyıl, tüm zorluklara rağmen sektörde fabrikaların üretimi yüzde 50 kapasite ile sürdürmeye çalıştığını ifade etti.

Akyıl, "Tekstil sektörü birçok kriz yaşadı. Çin, Rusya ve Türkiye Cumhuriyetleri, tekstili ucuza mal ediyor. Bunun nedeni, vergi ve ucuz insan gücüdür. Devlet, oradaki sektörü finanse ediyor. Bizde vergi, elektrik ve SSK yüksek. Bu nedenle bir asgari ücretle çalışan işverene bin YTL'ye mal oluyor. Vergilerin tabana yayılması gerekiyor. Burada fabrikaların tam kapasite ile çalışması için paraya değil, desteğe ihtiyaç var. Hükümet, bu bölgeye öncelik vermek istiyorsa destek vermesi gerekiyor" dedi.

"DÜZCE İLE DİYARBAKIR AYNI KEFEDE"

Terör bahanesi ile iş adamlarının desteklenmediğini ileri süren Akyıl, "49 yıllığına teşvikler çıkarıldı, ancak Düzce ile Diyarbakır aynı kefeye konuldu. Tabii ki buraya iş adamları gelmez. Paketler açıldı ama içleri boş çıktı. Güneydoğu bölgesine sektörlere göre teşvikler sağlanmalı. Bizler para istemiyoruz, iş yapmak istiyoruz ve desteğe ihtiyacımız var" diye konuştu. Akyıl, borçlu iş adamlarının yurt dışına çıkış yasağını da eleştirerek, "İşadamı yurt dışına çıkmazsa nasıl para kazanacak, nasıl borçlarını ödeyecek?" şeklinde konuştu. Bölgesel teşvik uygulamasına geçilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Akyıl, "Bölgesel gelişmişlik farkları ortadan kaldırılmalı. Çünkü, sermaye ürkektir. Sermaye, kazandığı yere gider. Son teşvik uygulaması, bölgede yatırıma dönüşmedi. Teşviklerden fayda sağlanmadığı görülüyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2006 Perşembe 22:02:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?