8
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Japonlara işbirliği teklifi

Japon Televizyon Kurumu BS 1'e konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Kutbettin Arzu, 100'ü aşkın üyelerinin Irak'ta iş yaptığını belirterek, Japon işadamlarına işbirliği teklifinde bulundu.

Japon Televizyon Kurumu BS 1, Diyarbakır ve Kuzey Irak'taki ekonomik ve siyasi gelişmelere ilişkin geniş bir tanıtım programı yayınladı. Önceki gün yayınlanan programda, Diyarbakır'ın ticari potansiyeli üzerinde de duruldu. Program yapımcılarının Diyarbakır'ın Ortadoğu ticaretindeki konumuna ilişkin sorularını yanıtlayan Arzu, iklim ve kültür açısından iki bölgenin çok benzer olduğuna dikkat çekerek, "Bağdat'ta gezdiğim zaman yabancı mı yerli mi olduğum belli olmuyor. Ama orada Uzakdoğulu biri hemen göze çarpıyor, tedirginliğe yol açıyor. Bizim böyle bir rahatlığımız var" diye konuştu. Diyarbakırlı işverenlerin, Irak'ta gıda, giyim, toplu konut, altyapı gibi birçok alanda iş yaptıklarını belirten Arzu, "6 bin üyemizden 100'den fazlası Irak'ta şimdi iş yapıyor. Irak'a 2 milyar 700 milyon dolarlık iş yapıldı. Bunun yarısına yakını bize aittir" dedi.

4 yıldır düzenledikleri fuarlarla Irak genelinden işadamlarını ağırladıklarını dile getiren Arzu, "Duhok, Bağdat, Süleymaniye'den yüzlerce işadamı fuarı geziyor. 2004'te Bağdat'ta düzenlenemeyen fuarı burada yaptık ve bu fuara 3 bin kişi getirttik. Onlarla çok iyi iş ilişkilerimiz var" diye konuştu.

Japon işadamlarına Irak'ta ortaklık yapma çağrısında bulunan Arzu, "Orada uluslararası hukuk geçerli değil, dolayısıyla ticaret yapmanın birçok zorluğu var. Biz bu zorluklara alışkınız. Bir yabancı oraya gittiğinde haliyle zorlanacak. Biz diyoruz ki; gelin işbirliği yapalım, oradaki zorlukları biz göğüsleyebiliriz" dedi.

Arzu, Japon gazetecilere Irak'ta iş yapan Diyarbakırlı firmaları ve mermer sektöründe üretim yapan işletmeleri de gezdirdi.

.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2006 Çarşamba 12:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Edip Kahraman IP: 85.106.227.xxx Tarih : 12.04.2006 20:38:02
Japonlarda emperyalist oyunlara alet olma sevdasındalar galiba. Bu vatanı dünya bölemedi, bu ufacık japonlar bölecek değil... hadlerini aşmasınlar.