7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

İpekböcekçiliği geliştirme projesi

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) tarafından Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde yürütülmekte olan İpekböcekçiliğini Geliştirme Projesi, uygulamaya konulduğu köylerin muhtarlarına tanıtıldı. 

DTB tarafından hazırlanan ve AB tarafından kabul edilen İpekböcekçiliğini Geliştirme Projesi'nin tanıtım toplantısı, Kulp Belediyesi'nde gerçekleştirildi. Belediye başkanı ve köy muhtarlarıyla biraraya gelen DTB Proje Koordinatörü Hanifi Eren, amaçlarının eğitimli bir şekilde üreticilerin kapasitesini ve bu faaliyeti bilimsel olarak geliştirmek olduğunu söyledi.

 Kırsal alanda istihdam ve gelir seviyesinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla projeye büyük bir önem verdiklerini belirten Eren, ''Kulp İlçemiz, koza yetiştiriciliğinde Türkiye'de ilk sıralarda. İlçede ilk etapta şu an 180 paket koza dağıtmış bulunmaktayız. Bu rakam, bizler için çok sevindirici bir rakamdır" diye konuştu. 

Güneydoğu'da köyden kente iş göçünü önlemek ve alternatif gelir kaynakları oluşturmak için DTB, Diyarbakır Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odası, Tarım İl Müdürlüğü ve Bursa Koza Birlik Genel Müdürlüğü'nün işbirliğiyle ilk olarak 2002 yılında başlatılan proje, hızla yayılırken, geliştirilen yeni projeler sayesinde ipekböcekçiliğini yıllar sonra eski günlerine kavuşturmayı hedeflediklerini ifade eden DTB Başkanı Fahrettin Akyıl, "1930'lu yıllarda İstanbul ve Bursa'dan sonra 3. ipekböcekçiliği merkezi olan Diyarbakır'da, 1984 yılından sonra yaşanan birtakım sıkıntıların artmasıyla sektör bir anda yok olmaya yüz tuttu ve dokumacılık sanatı adeta öldü.

 Diyarbakır'ın milli gelir kaynağı olarak ün kazanan ipekböcekçiliği, yaşanan bazı olaylardan sonra üreticiler tarafından terk edildi. Borsamız ve ticaret odamız tarafından 2002 yılında ipekböcekçiliği dokumacılığını geliştirmek için dut ağaçlarının yoğun olduğu Kulp İlçesi'ndeki köylerde çalışmalar başlatıldı. Başlatılan proje ile 200 üretici ve 750 aile gelir elde etmektedir. Yeniden geliştirilen bu proje ile ipekböcekçiliği, kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesinde büyük rol oynayacaktır. Borsamız tarafından geliştirilen bu projeler sayesinde hem ipekböcekçiliğini eski günlerine kavuşturacağız hem de dokuma sanatını genişleteceğiz" ifadelerini kullandı. 

İpekböcekçiliği Projesi'nin temel amacının, Diyarbakır'ın Kulp ilçesi ve köylerinde ipek böcekçiliğini geliştirmek ve üretimi çeşitlendirerek özellikle kırsal üreticinin gelir seviyesini artırmak olduğunu belirten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Akyıl, "Projenin hedef gurupları ise, Kulp İlçesi genelinde ipek böcekçiliğini yapmakta olan ve ipek böcekçiliği sektörüne katılmak isteyen aile işletmeleridir. 

Ana faaliyetleri üretici aile işletmelerinin bilgi ve becerilerinin artırılması, dut yaprağı verim ve kalitesini arttırmak, inficar ve kurutma tesisleri kurarak fiziki alt yapılarının güçlendirilmesi suretiyle üreticilerin yaş koza üretim, verim ve kalitesini dünya standartlarına çıkararak aile işletmelerinin gelir seviyesini yükseltmektir. Bunun yanında ''Kulp Koza Üreticileri Kooperatifi'' kurarak üreticilerin örgütlenme, kurumsal kapasitelerini arttırmaktır'' dedi.
.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 19:59:35
Güncelleme :1 Haziran 2006 Perşembe 20:10:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?