7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Bankacılara kredi eleştirisi

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), bankaların kredi sisteminde yaşanan sorunların tartışıldığı yemekli bir toplantı düzenledi.

Banka müdürlerinin de katıldığı toplantıda söz alan işadamları, kredi başvurularında karşılaştıkları zorlukları anlatarak, "Bankalarınızın kapıları halka açık, bütçelerinizi de halka açın. Bizden korkmayın" çağrısında bulundu.

Gurme Restoran'da dün akşam düzenlenen yemeğe, kentteki banka müdürlerinin yanı sıra, Ticaret Borsası, GÜNSİAD, DİSİAD, GÜNGİAD, DİGİAD gibi kuruluşların temsilcileri ve işadamları katıldı. Bankaların kredi sisteminin oluşturduğu zorlukların tartışıldığı toplantıda konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kutbettin Arzu, tüm çabalarının Diyarbakır'ı geliştirmeye yönelik olduğunu söyledi. "Çabalarımızı birleştirelim" çağrısında bulunan Arzu, "Ekonomimizi nasıl düzeltebiliriz diye kendimize sormalıyız. Biraraya gelmeli, tartışmalıyız. Bizler, daha sonra banka yöneticilerini makamlarında ziyaret ederek, neler yapılabileceğine ilişkin ayrıntılı görüşmeler yapacağız" diye konuştu.

Daha sonra söz alan işadamları, kredi başvurusu yaparken karşılaştıkları sıkıntıları dile getirdi. Kredi konusunda başka yerde olmayan ciddi teminatların istendiğinden, bu yüzden başvurularının çoğunlukla olumsuz karşılandığından yakınan işadamları, "Ancak ciddi ipotekler vererek kredi alabiliyoruz. KOSGEB kredisinden neredeyse hiç yararlanamıyoruz. Bankacılar bizden korkmasınlar" dedi. "Elinizdeki kaynakları Diyarbakır yararına kredi olarak nasıl kullandırabiliriz diye tartışalım" diye konuşan işadamları, "Diyarbakır için siz de elinizi taşın altına koyun. Yeni kredi sistemi Basel 2'yle birlikte yaşanan sorunlar zaten ortadan kalkacak. Kapılarınız halka açık, bütçelerinizi de halka açın" çağrısında bulundu.

Yemekli toplantıda söz alan banka müdürleri de, işletmeler bilanço çıkarma konusunda eksik kaldığı için kredi vermede sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Mevduatların yatırıma dönüşmesini arzu ettiklerini dile getiren banka müdürleri, daha geniş bir zamanda sorunları ayrıntılı tartışarak, somut öneriler geliştirebileceklerini kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 10 Mart 2006 Cuma 20:26:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?