4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Akyıl Tekstil çalışanı 700 işçi grevde

Güneydoğu'nun en büyük tekstil fabrikası olan Diyarbakır Akyıl Tekstil Fabrikası'nda çalışan 700 işçi, 6 aylık maaşlarını alamadıkları için grev başlattı.

Fabrika önünde 8 günden bu yana eylem yapan işçiler, davul zurna eşliğinde halay çekerek haklarını almaya çalışırken, Türkiye'de tekstil sektörünün aşırı enerji fiyatlarından dolayı zor günler geçirdiğini öne süren Akyıl Tekstil Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akyıl, "Grev yapan işçilerin alacakları en kısa sürede ödenecektir" dedi.

Diyarbakır Akyıl Tekstil Fabrikası'nda çalışan 700 işçi, içerideki maaş ve fazla mesai paralarının verilmediği gerekçesiyle iş bırakma eylemi başlattı. Eylemin 8. gününde işçiler taleplerini fabrika yönetimine sunarken, bir yandan da davul zurna eşliğinde halay çekerek tepkilerini dile getirdi.

Fabrika önünde, "İşçiyiz, haklıyız, hakkımızı isteriz" şeklinde slogan atan işçiler, bir an önce içerideki paralarını alıp işbaşı yapmak istiyor. Eylemlerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirten Şeyhmus Yiğit adlı işçi, "6 aylık maaşımızla 20 aylık fazla mesaimizi alamadık.

İçerideki hakkımızı almak için eylem yapıyoruz. Patronlar uzlaşmaya yanaşıyor ama önerdikleri miktar bizi tatmin etmiyor. İçeride yaklaşık 4 bin YTL alacağım var.

Eylem 100 gün de sürse, hakkımız olanı almadan hiçbir şekilde eylemimizden vazgeçmeyeceğiz" derken, bir başka fabrika işçisi Sevda Ayan da, "Bizim kimsenin yatında, katında gözümüz yok, alın terimizin hakkını talep ediyoruz.

Eylemden sonra fabrika yönetimi bize 2 mesai ve 2 maaş önerdi, ama işçilerin kredi kartı, bakkal borçları var. 2 aylık maaş, bu borçları kapatamıyor. İçerideki tüm alacaklarımızın en kısa sürede ödenmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bölgedeki yoksulluk çemberini kırmak için yıllar önce yaşanan terör olaylarına rağmen yatırım yaptıklarını söyleyen Akyıl Tekstil Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akyıl da, "Bölgeye bu yatırımları yaparken amacımız, buradaki insanları istihdam etmekti.

Ancak son dönemlerde yaşadığımız ekonomik sıkıntılar nedeniyle işçilerin içeride kalan bir miktar alacaklarını ödeyemedik. Bir işveren olarak en büyük arzum, işçimi çalıştırdığım zaman gününde ve saatinde maaşını ödemektir.

İşçilerin birkaç günden bu yana başlattığı grevin en kısa süre sona ereceğini umuyoruz. İşçi temsilcileriyle yaptığımız görüşmede, ödemelerin birkaç gün içinde yapılacağını söyledik. Ne olursa olsun bu fabrikayı kapatmayacağız. İşçilerimizin hakkını, ne varsa, hepsini pey der pey ödeyeceğiz" dedi.

Türkiye'deki tekstilin yüzde 70'inde yüksek miktardaki enerji fiyatlarından dolayı ciddi sıkıntıların yaşandığını savunan Akyıl, "Afganistan, Pakistan, Hindistan, Çin ve Türk Cumhuriyetleri'nde enerji fiyatı 1.5 sent dolaylarında seyrederken, biz burada enerjiye 10 sent civarında para ödüyoruz.

Yine aynı ülkelerde işçilik maliyetleri 30 ile 50 dolar arasında değişirken, bize 1 işçinin maliyeti ortalama 400 dolara mal oluyor" diye konuştu.

Bu arada işçilerin 8 günden bu yana başlattığı iş bırakma eylemi sürerken, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlhan Diken, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ve Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsükmenler, eylem yapan işçileri ziyaret etti.

Fabrika yönetimi ve işçileri uzlaştırmak için arabuluculuk başlatan belediye başkanları, eylemin en kısa sürede son bulmasını istiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 17:09:40
Güncelleme :21 Eylül 2005 Çarşamba 17:22:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?