7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Bölgesel eşitsizlik giderilemedi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında "bölgeler arası eşitsizliğin" geldiğini söyledi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Akyıl, geçmişten günümüze kadar uygulanan politikaların bölgesel dengesizlikleri gidermeyi başaramadığını söyledi.

TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında bölgeler arası eşitsizliğin geldiğini ve bu eşitsizliklerin artmasıyla ulusal kalkınma temellerinin sağlam zemine oturtulmamış olduğunun görüldüğünü öne sürdü.

Akyıl, son yıllarda ülke genelinde yaşanan sosyal, siyasal, ekonomik çalkantılar ve büyük göçlerin bu dengesizliklerden kaynaklandığını ifade ederek, "En şiddetli çalkantıları kuşkusuz Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yaşamıştır" dedi.

1960'lı yıllarda başlatılan planlı kalkınma dönemlerinde bölgesel dengesizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik projeler üretilmesine rağmen, bunların maalesef pratiğe aktarılamadığına değinen Akyıl, gelinen noktada ülkenin bu alanda daha ciddi politikalar üretmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu dengesizliklerin ortadan kaldırılmasının en önemli unsuru ise sanayileşme ve bununla paralel istihdam alanlarının artırılmasından geçmektedir.

Sanayileşme için de yine ciddi teşvik modellerinin ortaya konulması, fiziki alt ve üst yapıların tamamlanması, OSB alanlarında ücretsiz arsa temin edilmesi, enerji, yol, su ve kanalizasyon sistemlerinin tedarik edilmesi gibi desteklerle mümkün olabilmektedir" diye konuştu.

Bunların yanında eğitim, sağlık, turizm, tarım-hayvancılık sektörlerinin de gelişmesinin gerekli olduğuna değinen Akyıl, "Bunun için bölgesel bazda potansiyeller belirlenmeli ve bu potansiyelleri ekonomi lehine harekete geçirecek mekanizmalar devreye sokulmalıdır.

Devreye sokulacak mekanizmaların uygulanabilirliğini sağlamak için demokratikleşmenin sağlanması gerekmektedir. Özellikle Türkiye'nin AB'ye adaylık sürecinde en önemli kriter olan Kopenhag Kriterleri'nin eksiksiz uygulanmasının yasal zeminleri oluşturulmalıdır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2006 Perşembe 17:03:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?