4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

İTO Başkanı, Diyarbakır'da

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Turizm Odaklı Kalkınma Projesi kapsamında Diyarbakır'a gelen ve iş adamlarıyla bir toplantı yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, "Diyarbakır'ın altyapısı o hale gelmelidir ki Diyarbakır'dan İstanbul'a değil, İstanbul'dan Diyarbakır'a beyin göçü olmalıdır" dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Turizm Odaklı Kalkınma Projesi kapsamında Diyarbakır'a gelen İTO Başkanı Yalçıntaş, iş adamlarıyla Diyarbakır Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda bir araya geldi. Toplantıda açılış konuşmasını yapan İTO Başkanı Yalçıntaş, bir gün Diyarbakır'a beyin gücünün akın edeceğini belirterek, "İnsanlar gibi şirketler, medeniyetler, devletler ve bölgelerinde yükseldikleri ve durgunlaştıkları dönemler olur.

Bundan yaklaşık bin yıl önce Diyarbakır'da dünyanın ilk robotu hayal edilip yapılmıştı. Bir zamanlar çok parlak uygarlığa ve teknoloji üstünlüğüne sahip olan bu bölge, uzun bir suskunluğa gömülmüş gibidir. İnşallah bundan sonraki yıllarda Diyarbakır ve bölge yine gelişmiş bir bölge olacaktır" ifadelerini kullandı.

İTO olarak 50'yi aşkın meclis üyesiyle Diyarbakırlı iş adamlarının yanında olduklarını ifade eden Yalçıntaş, "Bu bölge neden bu kadar önemli bir bölgedir. Bunun 3 sebebi var, birincisi coğrafi konumundan dolayıdır. Mezopotamya'dan Kafkaslar'a veya Anadolu'ya geçişin kapısı Diyarbakır'dır. Öte yandan Kafkaslar'dan Ortadoğu'ya inmek istiyorsanız yine kesişim noktasında Diyarbakır vardır.

Eğer siz Batı'dan Doğu'ya gitmek istiyorsanız veya Avrupa'dan Asya'ya geçmek istiyorsanız yine kesişim noktasında Diyarbakır vardır. İkinci olarak tarıma çok elverişli bir yerdir. Dicle'nin kenarına kurulmuş çok verimli toprakları var. Üçüncü olarak da yeraltı kaynakları çok zengindir. Bütün bunları üst üste koyduğumuzda bu verimli yerlerde tarihin görüldüğü en büyük medeniyetler kurulmuştur. Dolayısıyla hem kültürel, hem de tarihi zenginliğe sahiptir. Türkiye'nin ekonomik geleceğinde ben Diyarbakır'ın çok önemli bir rol oynayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

"DİYARBAKIR VARLIK İÇİNDE YOKLUK YAŞIYOR"
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, şu anda 2 sektörde ihracat talepleri olduğunu açıklayarak, "Bunlardan birincisi tekstil, ikincisi de otomotiv. Tekstilin temeli pamuğa dayanıyor ve GAP tamamıyla devreye girdiği zaman bu bölge sadece Türkiye'nin değil tüm Avrupa'nın pamuk deposu haline gelecektir. Bütün bu geçmişe ve Diyarbakır'a baktığınız zaman içinde bulunduğu durumu Diyarbakır hiç ama hiç hak etmiyor.

Diğer bir deyişle meşhur bir Anadolu tabiri vardır, Diyarbakır varlık içinde yokluk çekiyor. Bugün kentin nüfusu 1 milyon 300 bindir. Bunun yanında kentin şehir merkezindeki işsizlik oranı yüzde 30, ilçe merkezindeki işsizlik oranı ise yüzde 43'tür. Öteki taraftan da sosyo-ekonomik gelişim sırasına baktığımızda Diyarbakır'ı 63. sırada görüyoruz. Diyarbakır'ın olması gereken yer burası değil. Bizim ise yol bulmamız lazım. İstanbul'dan Anadolu'daki şehirlere, Anadolu'daki şehirlerden İstanbul'a yollar bulmamız lazım.

Biz bunu başardığımız zaman öyle bir an olacak ki, bu benim hayalim ve bu hayalimin de gerçekleşeceğine inanıyorum. Diyarbakır'ın altyapısı o hale gelmelidir ki Diyarbakır'dan İstanbul'a değil İstanbul'dan Diyarbakır'a beyin göçü olmalıdır. Bizim işadamları olarak sorumluluklarımız var, bir işadamının hedefi elbette ki kar etmektir ama bizim tek hedefimiz kar etmek olmamalıdır" dedi.

Yapılan toplantının ardından İTO Başkanı Yalçıntaş, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu'ya teşekkür plaketi verdi.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 02:03:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?