7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Kayapınar'da toplu sözleşme

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi ile DİSK Genel-İş arasında bir süredir yapılan görüşmeler sonucunda 98 işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamında, okul çağına gelmiş kız çocuklarını okula göndermeyenlerden işçilere öğrenim yardımı verilmeyecek, eşine ve çocuklarına karşı sorumluluğunu yerine getirmeyerek şiddet uygulayan işçilerin maaşının yüzde 50'si de mağdur aile fertlerine verilecek.

15 Eylül 2005 tarihinden bu yana devam eden 98 işçiyi kapsayan toplu iş görüşmeleri sonucunda Kayapınar Belediyesi ile DİSK Genel-İş arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin ile DİSK Genel-İş Bölge Başkanı Serdar Ekingen arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde, çalışanlara net yüzde 19 ücret artışı sağlandı.

Sözleşmede, işçilere 1 Mayıs ödemesi olarak Nisan ayı sonunda 150 YTL, aile ve çocuk yardımı konusunda 657 sayılı yasaya tabii devlet memurlarına ödenen aile ve çocuk yardımı miktarlarının net olarak işçilere ödenmesi karara bağlandı. Okula giden çocuklar için ayrıca, Eylül ayında ilkokulda okuyan her çocuk için 50 YTL, lise ve dengi okullarda okuyan her çocuk için 60 YTL, yüksek öğrenim gören her çocuk için ise 250 YTL öğrenim yardımı yapılacak. Sözleşmeye, okul çağına gelmiş kız çocuklarını okula göndermeyen işçilerin öğrenim yardımı hakkından faydalanamayacakları hükmü de konuldu.

Geçtiğimiz yıl imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'ne konulan, "İşçinin eşine ve çocuklarına karşı sorumluluğunu yerine getirmemesi ve şiddet uygulaması durumunda eşi ve çocuklarının başvurusu üzerine belediye ve sendika yetkililerinin tespiti sonucu aylık maaşın yüzde 50'si maruz kalan aile fertlerine verilir" hükmü olduğu gibi yer aldı.

Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, 15 Eylül 2005 tarihinde başlayan görüşmeleri tamamladıklarını belirterek, "Sendikamızla toplu iş sözleşmesi imzaladık. Sendika yöneticilerimizden Kayapınar Belediyesi'nin işçilerine en yüksek zammı verdiğini burada öğrenmiş olduk. İşçilerimize net yüzde 19 ücret artışı sağladık.

İnsanca yaşamak için bu ücretlerin az olduğunu biliyoruz. Bu sözleşmenin en azından ekonomik açıdan rahatlamaları yönünde bir adım olduğunu biliyoruz. İmzaladığımız sözleşmeyle işçilerimiz ortalama bin 100 YTL aylık ücret alacaklardır" şeklinde konuştu.

DİSK Bölge Başkanı Serdar Ekingen ise, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin'in toplu iş sözleşmesinde gösterdiği tutumun emeğe saygısını ortaya koyduğuna değinerek, "Belediye yönetimine teşekkür ediyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2006 Salı 14:43:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?