7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

'Kota, çiftçiyi zor durumda bıraktı'

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Fahrettin Akyıl, ilk kez 2005 yılında uygulanan kota nedeniyle çiftçilerin sıkıntıya girdiğini belirterek, 2006 yılında kota uygulamasının kaldırılmasını istedi.

TMO'nun 2005 yılında ilk kez kota uyguladığını ve bu nedenle çiftçilerin sıkıntıya girdiğini öne süren DTB Başkanı Fahrettin Akyıl, 2006 yılında kota uygulamasının kaldırılmasını istedi. Fahrettin Akyıl, çiftçinin kota uygulaması nedeniyle elindeki ürününü düşük fiyata satmak zorunda kaldığını söyleyerek, "TMO'nun ilk kez buğday alımında kota uygulamasına geçmesi ve her bir üreticiden yapacağı maksimum alım miktarını 50 tonla sınırlaması ve TMO'nun peşin ödeme yapmaması nedeniyle çiftçi, tüm bölgelerde elindeki ürünü düşük fiyattan satmak zorunda kalmıştır.

Bu nedenle kota uygulaması kaldırılmalı veya TMO'nun üreticilerden yapacağı alım miktarı maksimum 100 tona çıkarılmalı ve bunun yüzde 50'si peşin yüzde 50 ise en geç 45 gün vadeyle üreticiye ödenmelidir. Böylelikle tüccarlar tarafından ortaya atılan spekülasyonların önüne geçileceğini düşünmekteyiz'' dedi.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, mazotta uygulamaya konulan ancak son derece yetersiz olan sübvansiyonun artırılması gerektiğini savunarak, "Gübrede sübvansiyon uygulanmasına geçilmeli, teknolojinin geliştirilmesine ağırlık verilmeli, izlenen hububat politikalarında verimlilik ve kalitenin artırılması gözetilmeli, buğdayda sertifikalı tohum kullanılması sağlanmasına yönelik önlemler alınmalı, üretime destek sağlayan kamu kuruluşları daha etkin hale getirilmelidir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2006 Salı 15:20:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?