4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Ortadoğu Endüstri Fuarı açıldı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''4. Uluslararası Ortadoğu Endüstri Fuarı''nın açılışında yaptığı konuşmada, bölgenin tarihin çok eski çağlarından beri ticaretin, ekonomik hayatın ve diğer ilişkilerin çok canlı olarak yaşandığı bir alan olduğunu söyledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) organizasyonuyla 1-7 Ekim tarihleri arasında sürecek olan fuar, düzenlenen törenle açıldı. 1'i Alman, 1'i Koreli olmak üzere 107 firmanın stant açtığı Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuara, Irak Planlama Bakanı Behram Salih, Vali Efkan Ala, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlhan Diken'in yanı sıra, 300 iş adamı ve çok sayıda davetli katıldı.

Fuarın açılışı öncesinde konuşan Irak Planlama Bakanı Behram Salih, diktatörlük döneminde Irak'ın kaynaklarının komşularıyla yapılan savaşlara harcandığını ifade ederek, yeni Irak yönetiminin hem kendi halkı, hem de komşu ülkelerinin huzur içinde yaşaması için çalıştığını söyledi.

Irak'taki sükunetin, yönetimin demokrasi üzerine kurulduğu zaman sağlanacağını söyleyen Bakan Salih, hiçbir ırka mensup toplumun başka ırkın mensuplara karşı üstünlüğünün olmayacağı ve herkesin eşit şekilde yaşayabileceği bir Irak için çabaladıklarını kaydetti.

İsteklerinin, ancak komşularıyla oluşturacakları münasebetlere bağlı olduğunu ifade eden Salih, "Irak, Türkiye ve İran arasında şekli olarak çizilen hudutların, aramızdaki ticari ilişkilerin kurulmasına mani olmamasını diliyorum. Bu ülkelerde yaşayan halklar, kardeştir. Arap, Türk, Kürt bir tarafa, hepimiz insanız, aynı kutsal dine inanıyoruz.

Bu ülkelerin hükümetleri, kendi vatandaşlarına en iyi hizmetleri sunma sorumluluğundadır. Yeni kurulan yavru Irak, çevresindeki ülkelerle iyi ticari ilişkiler kurma niyetinde ve çabasındadır. Şu anda Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmi, 2-3 milyar dolar arasındadır.

Önümüzdeki 5 yılda ticaret hacmini 8 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Karşılıklı olarak ticari ilişkilerimizin gelişmesi için çaba göstermeliyiz. Bu nedenle, aramızdaki sınır kapıları genişletilmeli ve yenileri yapılmalıdır" dedi.

Törende konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ise 20. yüzyılda bölgede farklı bir tablonun oluştuğunu, Ortadoğu'nun aynı medeniyetin ve aynı dinin mensubu olan devletleri arasında küresel siyasi rekabetlerin yaşandığı bir alan olduğunu belirterek, ''Maalesef, bu ülkeler arasında savaş ve düşmanlıklar yaşanmıştır.

Medeniyetlere beşiklik etmiş bu coğrafya, sahip olduğu doğal imkanları, yeraltı ve yerüstü zenginliklerini refaha dönüştürebilir, üzerinde yaşayan insanlara cenneti burada yaşatabilirdi. Birbirine sınır komşusu olan kardeşler, birbirine düşman olmuş, ama dostluklarını, arkadaşlıklarını çok uzak ülkelerden seçme tercihinde bulunmuşlardır.

Bu ülkeler arasında esasen var olan bağların gözden geçirilmesi, dostlukların pekiştirilmesi, ticari ilişkilerin geliştirilmesiyle mümkündür. Ortadoğu, kan ve gözyaşıyla değil, zenginlik ve refahla yükselmelidir. Bu konuda hepimize, bütün ülkelere ve bütün yönetimlere çok görev düşmektedir.

Yoksa, bu bereketli coğrafyanın üzerinde gelecek nesiller bizi hayırla yad etmeyecektir'' şeklinde konuştu.
Iraklı Bakan Behram Salih, Irak Ticaret Odaları Temsilcisi Aziz İbrahim Aziz, Belediye Başkan Vekili İlhan Diken ve DTSO Başkanı Kutbettin Arzu'nun, fuara katılanları 'Kürtçe' selamlaması dikkat çekti.

Daha sonra 4. Ortadoğu Endüstri Fuarı, kurdelenin kesilmesiyle hizmete açıldı. 107 standın sergilendiği fuarda Irak, Suriye ve İran'dan gelen davetliler, bakanlar ile birlikte stantları gezdi. Vatandaşlar ve Iraklı iş adamları, en fazla ilgiyi tabancaların satıldığı standa gösterdi. Fuar, 01-07 Ekim tarihleri arasında açık kalacak.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2005 Cumartesi 16:44:56
Güncelleme :2 Ekim 2005 Pazar 17:40:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?