8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

18 'canlı kalkan'a 2.5 yıl ceza

Güvenlik güçlerinin terör örgütü PKK'ya yönelik sürdürdüğü operasyonların durdurulması için 'canlı kalkan' olacaklarını söyleyerek Cudi ve Gabar Dağı'na gitmek isterken gözaltına alınan ve haklarında 'terör örgütü PKK'ya bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçlamasıyla dava açılan 18 kişi, '2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununun 32/3 maddesi' uyarınca 2'şer yıl 6'şar hapis cezasına çarptırıldı.

Kendilerine `Canlı kalkan girişimi' adını veren ve güvenlik güçlerinin terör örgütü PKK'ya yönelik sürdürdüğü operasyonların durdurulması için 2 yıl önce İstanbul'dan yola çıkarak, Cudi ve Gabar Dağlarına gitmek isteyen 18 kişi Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde gözaltına alındıktan sonra haklarında dava açıldı. Diyarbakır 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde `Terör örgütü PKK'ya bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçundan tutuksuz yargılanan 18 kişi bugünkü duruşmaya katılmadı. Mahkeme savcısı, sanıkların `PKK'ya yardım ve yataklık etmek suçundan TCK'nın 169'ncu maddesi uyarınca 3'er yıl 9'ar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Sanık avukatları, PKK'ya yardım suçunu düzenleyen 169'ncu maddede 2003 yılında değişiklik yapıldığını, yardım suçunun yiyecek, içecek vermek, barınacak yer göstermek, silah ve erzak temin etmekten ibaret olduğunu belirtti. Avukatlar, "Bu nedenle bu suç yardım kapsamında değildir. Müvekkiller örgüte yardım kastı ile değil, üyesi oldukları Sosyalist Demokrasi Partisi'nin politikaları doğrultusunda barış çağrısı yapmışlardır. Bu nedenle işlenen suç şiddet çağrısı içermemektedir. Türkiye'de demokrasinin yaygınlaşması, silahlı çatışmaların bitmesi çabalarının cezalandırılmaması gerekir. Canlı kalkan tabiri müvekkiller tarafından icat edilmiş bir kavram değil. Uluslararası hukukta meşru bir kavramdır. Kendilerini o şekilde değerlendirmeleri suç olmaz. Beraatlerini istiyoruz" dedi.

Kısa bir ara aradan sonra mahkeme heyeti, 18 sanığı 2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununun 32/3 maddesi uyarınca 3'er yıl hapisle cezalandırılmalarına, sanıkların yargılama sürecindeki olumlu tutum ve davranışları nedeniyle cezalarının 2'şer yıl 6'şar aya indirilmesine oy birliğiyle karar verdi.




Vatan/DHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2006 Cuma 13:27:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?