4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

296 çocuk patlayıcı kurbanı

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yapan Diyarbakır Sokak Çocukları Derneği Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Muzaffer Toy, bölge illerinde 2004 yılında 24 çocuk intiharı ve 8 intihara teşebbüs vakasının yaşandığını belirterek, son 14 yıl içinde mayın ve patlayıcı madde olaylarında 296 çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kabul günü olan 20 Kasım'da Diyarbakır Yerel Gündem 21 ve birleşenleri, bir dizi etkinlik düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Cep Sineması'nda gerçekleştirilen etkinlik, basın açıklamasıyla başladı. Açıklamayı yapan Sokak Çocukları Derneği Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Muzaffer Toy, Türkiye'de çocukların yüzde 95'inin nitelikli eğitim almadığını ileri sürdü.

Diyarbakır'da 20 binden fazla çocuğun sokakta, çöpte ve pazarda çalıştığını söyleyen Toy, 1990-2004 yılları arasında tespit edilen mayın ve patlayıcı madde olaylarında 296 çocuğun hayatını kaybettiğini, 275 çocuğun ise yaralandığını, her yıl yapılan araştırmalara göre çocuklara yönelik işkence ve kötü muamelenin kesintisiz sürdüğünü kaydetti.

Müdür Toy, "Çocuk sorunlarının çok yönlü devam etmesi, Türkiye'nin sosyal devlet olma anlayışından ne kadar uzak olduğunu gözler önüne seriyor. Sorunun bilimsel anlayıştan uzak olduğu, her türlü yaklaşımın bir avuntudan ve zaman kaybından öteye gidemediği ortadadır.

Bunlarla beraber, sorunun asıl sebebi olan zorunlu göç, demokratik anlayış ve hukuk kültüründen yoksun ekonomik ve sosyal politikaları görmezden gelme geleneği halen sürmektedir" dedi.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde yer alan maddelerin hemen her gün ihmal edildiğini öne süren Toy, sınıfların kalabalık olması, çocukların tarlada çalışması gibi sorunların çocukların eğitim hakkının ihlal edildiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Toy, henüz basına yansımamış aile içi şiddete maruz kalan on binlerce çocuk olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, "Çocuklar şiddet ve linç kültürüyle büyüyor ve şiddete yöneliyor" dedi.

Diyarbakır'da hala 2 binin üzerinde dersliğe ihtiyaç olduğunu dile getiren Müdür Toy, kentte 25 bini aşkın çocuğun ise okula gitmediğini açıkladı.

Toy'un açıklamalarının ardından program, müzik dinletisi, palyaço gösterisi ve kompozisyon okuma etkinlikleriyle devam etti.

.
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2005 Pazar 17:13:51
Güncelleme :20 Kasım 2005 Pazar 17:32:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Melek IP: 193.140.194.xxx Tarih : 20.11.2005 21:39:37
Çocuk Hakları Sözleşmesini kabul ettiğimiz bu günde çocuklara ve yetişkinlere çocuk haklarını ne kadar öğretebildik ve bunları yaşamımızda ne kadar uyguluyoruz. Çocuklarımız geleceğimiz. Lütfen bu konuda daha duyarlı olalım.Özellikle sivil toplum kuruşlarının çocuk haklarını topluma anlatacak faliyetler yapması faydalı olabilir.