4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

AİHM'deki dosyalar için 'sulhname' girişimi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan terör olayları nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınan dosyalar, Türkiye'de karara bağlanacak.

Terör tazminatları için Diyarbakır'da 33 bin kişinin başvurduğunu belirten Vali Yardımcısı ve Komisyon Başkanı Erol Özer, "Karara bağlanan bin dosya için 2 milyon YTL ödendi. Sonuçlanan bu dosyaların 350 tanesi AİHM'e taşınan dosyalar. Halen AİHM'de olan yaklaşık 800 dosyayı geri çekmek için çaba sarf ediyoruz" dedi.

5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun kapsamında ödemelerin başlatıldığı Diyarbakır'da, 33 bin kişinin tazminatlardan yaralanmak için başvurduğu öğrenildi.

AİHM'de ara karar nezdinde Diyarbakır'da 18 köyün müracaatı olduğunu ifade eden Diyarbakır Vali Yardımcısı ve Komisyon Başkanı Erol Özer, "Komisyonun marifetiyle bin dosyayı karara bağladık.

Bu dosyaların 350 adedi retle sonuçlanmıştır. Özellikle kabul ettiğimiz 650 dosyadan yaklaşık 350 tanesi halen AİHM'de olan köylülere ait müracaatlardı.

Bu köylüler ile yapmış olduğumuz görüşme sonucunda sulhname imzalanmış ve bu köylüler AİHM'de olan müracaatlarını vekilleri aracılığıyla geri çekeceklerini bize bildirmişlerdir. Özellikle AİHM'deki yaklaşık 800 davaya öncelik vermekteyiz.

Avrupa Daimi Türk temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde şu anda AİHM nezdinde, Diyarbakır ilinde 18 köyün müracaatların bulunduğu ve bu dosyaların ara karar aşamasında olduğunu öğrendik.

Ara karar verilmiş dosyalar karar aşamasına gelmeden önce köylülerle görüşerek onların zararları tazmin edilerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki davaların çekilmesi yönünden gayret sarf ediyoruz.

Köylülerimiz de bu konuda son derece anlayışlı ve yapıcı davranıyor. Karşılıklı fedakarlıklarda bulunmak suretiyle devlet ve vatandaş arasında huzurun, barışın ve hoşgörünün tesisini sağlamaya çalışıyoruz.

Devlet burada şefkatini vatandaşa göstermektedir. Bir dönem çekilen acıların tazmini için elimizden geleni yapmaktayız. Bunla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan talimatlar gelmektedir. Yapılan çalışmalar daha çok Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki müracaatlardan ziyade devletin vatandaşını yaralarını sarma gayreti içindeyiz" dedi.

Süre yönünden veya başka nedenlerden dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitme şansını kaybetmiş olan onlarca dosyayı yasa kapsamına aldıklarını ifade eden Özer, "Vatandaşların uğradığı gerçek manadaki zararları tazmin etmeye çalışıyoruz.

Bu kapsamda bu güne kadar yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda bakanlığımızdan 10 milyon YTL talebinde bulunduk. Şimdiye kadar sonuçlanan 650 dosya için 2 milyon YTL vatandaşlara bizzat dağıtılmıştır.

Önümüzdeki günlerde gelecek ödenekler doğrultusunda sonuçlanan dosyalar için tazminatlar peyder pey karşılanacaktır" şeklinde konuştu.

Önümüzde yaşanacak kış koşullarının ve arazi şartlarının komisyon çalışmalarını bir noktada etkileyeceğini vurgulayan Vali Yardımcısı Özer, "Yine yörede son zamanlarda başlayan terör olayları arazide çalışmak zorunda olan komisyon üyelerinin çalışmalarını olumsuz etkilemektedir.

Biz burada vatandaşların yaralarını sarmaya çalışırken vatandaşlar da komisyon üyelerine destek olmalıdır. Vatandaşlarımızın geleceğiyle oynayan ne olduğu belli olmayan bir takım örgütlerin oyunlarına alet olmamalarını istirham ediyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2005 Cumartesi 13:34:04
Güncelleme :1 Ekim 2005 Cumartesi 16:48:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?