4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Balerinler ortada kaldı

Diyarbakır'da geçtiğimiz yıl Kuğu Bale Okulu tarafından ünlü balet Tan Sağtürk'ün katkılarıyla başlatılan Sokakta Çalışan Çocukları Sanata Hazırlama Projesi'nde, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve okul yönetimi arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle 11 çocuk bale eğitimine henüz başlayamadı.

Geçtiğimiz yıl başlatılan "Sokak Çocuklarını Sanata Hazırlama Projesi" kapsamında Diyarbakır 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde kalan ve sokaklarda peçete, sakız satıp, araç camları silerek aile bütçelerine katkıda bulunan 11 kız çocuğuna, aileleri ikna edilerek bale eğitimi verilmeye başlanmıştı.

3 ay boyunca yabancı hocalardan bale dersi alan çocuklar, Kuğu Bale ve Piyano Okulu'nun yıl sonu gösterisinde Tan Sağtürk ile birlikte sahne almıştı. Ancak okul yönetimi ile Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileri arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle sokakta çalışan çocukların bu yıl bale eğitimine devam edip etmeyecekleri belirsizliğini koruyor.

Projenin mimarı Kuğu Bale ve Piyano Okulu'nun sahibi Zeliha Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bale ve piyanoya ilginin çok fazla olduğunu söyledi. Diyarbakır, Mardin ve Elazığ'da açtıkları okullar sayesinde bugüne kadar yaklaşık 800 çocuğun bale ve piyano eğitimi aldığını belirten Yılmaz, "Bir gün araçla kırmızı ışıkta durduğumda bir kız çocuğu arabamın camlarını silerken, kafamda sokakta çalışan kız çocuklarını neden baleye kazandırmıyoruz diye bir proje oluştu.

Hemen Tan Sağtürk ile temasa geçtim. Oda projeye sıcak bakınca Diyarbakır 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde dans etmeyi hayal eden çocukların bize gönderilmelerini talep ettik. Yaptığımız teklif çok sıcak karşılandı. Bale ve piyano eğitimine aldığımız 11 çocuk, yıl sonunda muhteşem bir gösteri sundu. Ancak herhalde çok kötü bir iş yapıyor olmalıyız ki, hiçbir yetkili bize destek çıkmadı.

Davet ettiğimiz birçok yetkili gecemizde bizi yalnız bıraktı. Geçen yıl Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileriyle yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle çocukları bu yıl baleye alıp almayacağımıza henüz karar veremedik" dedi.

Ders alan bu çocukların Fransa'nın Paris kentinde bir gösteri yapmalarını sağlamayı hedeflediğini de belirten Yılmaz, "Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nden çocukların eğitimiyle ilgili henüz bize gelmiş bir teklif yok. Ancak yaşadığım tüm kırgınlıklara rağmen çocukların tekrar bize gönderilmeleri halinde ücretsiz eğitim verebiliriz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 15:27:00
Güncelleme :15 Ekim 2005 Cumartesi 15:36:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?