8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Baydemir'den açıklamalar

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, olaylarda 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin de ateşli silahlarla yaralandığını belirterek, kentte sükunetin sağlanması için güvenlik güçlerinin karakollara, halkın ise evlerine çekilmesi çağrısı yaptı.

Diyarbakır'da son iki günde yaşanan olaylarla ilgili Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünde Belediye Meclis üyeleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle birlikte bir basın açıklaması yapan Başkan Baydemir, yaşananların Kürt sorununa çözüm bulunamamasından kaynaklandığına inandığını açıkladı.

Son bir haftadır bölgede ve iki gündür Diyarbakır'da yaşanan olayların demokrasinin geleceği hem de halkların bir arada yaşama istek ve iradesine ciddi zararlar verebilecek boyuta geldiğini belirten Başkan Osman Baydemir, "Kent gergin, kaygılar yüksektir. Mevcut durumda demokratik ve sağduyulu bir yaklaşım her zamankinden daha büyük bir aciliyet arz etmektedir" dedi. Tüm bu yaşananları Kürt sorununa kalıcı ve barışçıl bir çözüm bulunamamasından kaynaklandığına inandıklarını belirten başkan Baydemir, "Güvenlik perspektifinin hakim olduğu mevcut baskıcı yaklaşımlar Kürt sorununun barışçıl çözümü ile demokratikleşme şansını maalesef büyük bir çözümsüzlük siyasetinin içerisine çekmektedir. Yapılan protestolara güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucunda çok sayıda insan ateşli silahlarla yaralanmış, şu an itibariyle 2 kişi yaşamını yitirmiştir. Ölüm tehlikesi atlatamayan yaralılar var. Yine kentin bir çok işyeri ve ortak kullanım alanları tahrip olmuştur. Başta hükümet olmak üzere, herkes meseleye sivil ve sağduyulu bir şekilde yaklaşmalı, bu konuda acilen sorumluluk almalıdır" diye konuştu. Dayatılan bu çözümsüzlük siyasetine karşı kapsamlı, yaygın ve sivil bir demokratik mücadele yürütmek gerektiğini ifade eden Baydemir, bununla birlikte, demokratik hak ve özgürlükleri talep edip yükselen baskıcı dalgayı engellemek için yapılan mücadelede kullanılacak yöntemlerin de demokratik olması gerektiğini savundu. Baydemir, "Kent olarak acı büyüktür ve her geçen saniye acımızı daha da büyütecek risklerle karşı karşıyayız. Halkın kaygılarını anlıyor, acılarını paylaşıyoruz. Mevcut durumda daha fazla acı ve tahribatın yaşanmaması için herkesi bir kez daha sağduyu ve metanet sergilemeye ve yaşamın normalleşmesi için katkı sunmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

Başkan Baydemir, dünden itibaren çeşitli defalar Vali ile görüştüğünü ve konuyu değerlendirdiklerini belirterek, dün ana arterlerin güvenlik güçleri tarafından boşaltılması konusunda katkılarını gördüklerini ifade etti. Bir gazetecinin olayların büyümesinde ROJ TV'nin etkisi olduğu yönünde yapılan açıklamaları sorması üzerine Baydemir, "Sorumluluğu çok kolay bir şekilde farklı mekanizmalara atfetmek mümkündür. Ama bu işin özünden uzaklaşmayı da beraberinde getirecektir. Sorunun özü çok ciddidir. Ve bu güne kadar yaklaşım gösterilmediği için maalesef bu gün bu acıyı yaşıyoruz. Bir gün önce bölgenin ve ilin acısı 14 idi. Bu saat itibariyle bu sayı 16'ya çıktı. Kaygım o ki bir saat sonra bu sayının daha da yükselmesidir. sayı fazlalaştıkça bunun tamiri ve onarımı da o kadar güç olacaktır. Herkesi bu noktada daha duyarlı ve metanetle bir kez daha derinlemesine düşünerek bu soruna yaklaşım göstermek durumundadır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 29 Mart 2006 Çarşamba 20:13:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?