7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Baydemir'in konuşmama kararı

Diyarbakır'da dinler arası hoşgörünün bir yaşam biçimi olarak kök bulması amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yemekli bir toplantı düzenlendi. Toplantıda gazeteciler Başkan Baydemir'e Tempo Dergisi'nde yayınlanan haber hakkında soru sorunca Baydemir, "Kullanmadığım bir cümlenin manşete taşındığını gördüm. Bu nedenle basına bir süre konuşmayacağım. Basını protesto ediyorum. Artık sizlere demeç vermeyeceğim, sözlerimi çarpıtıyorsunuz" yanıtını verdi.

Diyarbakır'da Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından dinler arası hoşgörünün yaygınlaşması amacıyla ilk kez bir yemek verildi. Konuk Evi'nde düzenlenen yemekte çeşitli dinlerin temsilcileri, dinler arası hoşgörünün ülkede ve kentte bir yaşam biçimi olarak kök bulması amacıyla bir araya geldi. Dinler arası buluşma yemeğinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, inançlar ne olursa olsun Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi, herkesin kardeş olduğunu belirterek, "Her yerde birlikte yaşamayı, hoşgörüyü körüklememiz gerekiyor. İnançlarımız arası hoşgörü buluşması vesilesiyle Hıristiyan aleminin Paskalya Bayramı'nı şimdiden kutluyorum. Bir kez daha barışa, dostluğa, sevgiye olan inancımla hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi.

 

BAŞKAN BAYDEMİR'DEN BASINA VETO

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, dinler arası hoşgörü buluşmasında gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Gazetecilerin, Tempo Dergisi'nde yayınlanan haberle ilgili sorularına karşılık Baydemir, "Bugün büyük bir talihsizlikle Tempo Dergisi'nin benimle ilgili yapmış olduğu röportajı okudum. Kullanmadığım bir kelimenin ve cümlenin manşete taşındığını gördüm. Bundan duyduğumuz üzüntüyü belirtmek istiyorum. Ben Türk ve Kürt halkının bir arada yaşama gereğine yürekten inanan biriyim. Ne pahasına olursa olsun, bu iki halkın barış ve kardeşlik içerisinde yaşamasından yanayım. Bu nedenle, basına bir süre konuşmayacağım. Basını protesto ediyorum. Bu protesto, size yönelik değildir" yanıtını verdi.

Daha sonra konuşan İngiltere Chichester Piskoposu John Hind, Hz. Nuh ve Hz. İbrahim'in yaşamış olduğu yerlerde kendi inançlarının izlerini sürmeye geldiklerini ifade ederek, "Amaçlarımızın arasında, buradaki Hıristiyan topluluklarını ziyaret etmek de var. Benim ülkemde Müslüman ve Hıristiyanlar bir arada yaşıyor. İnsanların, ne olursa olsun, kardeş olduğuna ben de inanıyorum. İngiltere'deki Müslümanlar ve Hıristiyanlar, barış ve refah içerisinde birlikte yaşayabilirler" diye konuştu.

Konuşmaların ardından İngiltere Chichester Piskoposu John Hind, İngiltereli belediye başkanının mektubunu Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e verdi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen dinler arası hoşgörü yemeğine Vali Efkan Ala'nın davet edilmesine rağmen katılmaması ise dikkat çekti. Yemek öncesi yapılan açıklamaların ardından, toplantının geri kalan kısmı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

.
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2006 Perşembe 17:14:15
Güncelleme :6 Nisan 2006 Perşembe 17:35:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Edip Kahraman IP: 81.214.225.xxx Tarih : 7.04.2006 01:38:48
Vay ingiltere vay, hala vazgeçmemişsin ülkemizi işgal etme sevdandan. Hala Kürt kardeşlerimizi kullanarak bu toprakları ele geçirebileceğini sanıyorsun. Unutma dedelerimiz Kurtuluş savaşını hep beraber verdi, sen yanına bir kaç pkk lı terörist bozuntusuyla bu koca ülkeyi deviremezsin. 7 devlet [dünyanın en gelişmiş devletleri(!)] üstümüze çullandını yine deviremedi bir avuç pkk lıya mı boyun eğeriz sanırsın ingiltere.