4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Bugün insan hakları günü

Her yılın 10-17 Aralık tarihleri arasında kutlanan "Dünya İnsan Hakları Günü", Diyarbakır'da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin Paris'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilişinin 57. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Baydemir, Türkiye'de son derece ciddi kaygılar duymamızı gerektiren gelişmeler olduğunu belirterek, "Bu kaygılarda son bir yılda yaşadıklarımızın bir özeti gibidir.

Bir taraftan Türkiye'nin AB'yle müzakere süreci tartışılırken, öte taraftan başta yaşam hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğine tanıklık etti. 3 Ekim 2005 tarihinde, kamuoyuna sunulan fotoğraf karesi hükümet görevlilerinin AB ülkeleri liderleriyle tokalaşması iken, esas fotoğrafın İmralı Cezaevi'ndeki tecriti protesto etmek isteyen 19 yaşındaki bir gencin, İstanbul'da polis kurşunlarıyla yaşamının çalındığını gösteren fotoğraf karesinin gerçeği görmezden gelindi.

Bugün 10 Aralık 2005 Kürt sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesinden kaynaklı, coğrafyamız 1990'larda acı ve kayıpyarın aynısı devam ediyor.

Dün Susurluk, Yüksekova, bugün Şemdinli ve Silopi'de açığa alınanlar, militarist, redçi, inkarcı, zenginliğimiz olan farklılıklarımız yok sayan, tekçi ve anti-demokratik devlet yapılanmasının en özet ifadesidir" dedi.

Açıklamanın ardından şube üyeleri, "Herşey İnsanca Yaşam İçin" yazılı "Haklarımızı bilelim, Haklarımızı talep edelim" konulu broşürleri dağıttı.

.
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2005 Cumartesi 17:39:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?