7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Bütün tavuklar itlaf edilmeli

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kuş gribi hastalığının ortaya çıkmasından sonra kamuoyuna açıkladıklarını belirterek, "Biz bu konuda şeffaf bir politika izledik" dedi.

Diyarbakır Valiliği toplantı salonunda Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Elazığ, Adıyaman, Batman, Bingöl, Şırnak ve Siirt illerinin tarım il ve sağlık müdürleriyle hayvan sağlığı şube müdürleriyle kuş gribi konusunda değerlendirme toplantısı yapmadan önce basına bilgi veren Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kuş gribi konusunda en radikal çözümün hayvanları itlaf etmek olduğunu söyledi.

Eker, geçen hafta Iğdır, Erzurum, Ağrı valileri ve il sağlık müdürleriyle değerlendirme toplantısı yaptıklarını belirterek, "Birlikte kararlar aldık. Bugün burada Diyarbakır'ın çevresinde 9 vilayetin il tarım ve sağlık müdürleri, hayvan sağlığı şube müdürleri ve milletvekilleriyle değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Bu vilayetlerin tümünde şu ana kadar kuş gribi tespit edilmiş değil, bazılarında şüpheli vakalar var. Tedbir ve gelişmeleri paylaşmak için değerlendirme yapacağız. Şu ana kadar tespit edilen vakalar son 2 gün içinde yeni kesinleşmiş bir vaka yok. 11 ilde şu ana kadar kuş gribi kanatlılarda tespit edildi. 14 ilde de 31 şüpheli mihrak var. Kuş gribi şüphesiyle bölgelerde 3 kilometre karantina, 10 kilometrelik kordon yapıp dezenfekte işlemleri yapıyoruz" dedi.

Türkiye genelinde 354 bin 900 kanatlının itlaf edildiğini belirten Bakan Eker, "Bayramda da tüm personelimiz alarm durumundaydı. Etkin mücadele sürüyor. Bizim malzeme temininde sıkıntımız yok. Elimizde yeterli koruyucu malzeme ve ekipman var" diye konuştu.

Eker, "Bu hastalık insandan insana geçen bir hastalık değil. İtlaf olayı en kesin sonuç verdiği için yapıyoruz. En kesin radikal çözüm kanatlı hayvanların itlaf edilmesidir. Çünkü binlerce tavuğun tedavisi mümkün değil, korucu tedbirler alınmalı. Bazı ülkelerde aşılama yapılmakta; ancak Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi ve diğer uzman aşılamaları kesin sonuç vermediği gibi sınırlı etki sağladığı biliniyor. Kesin olarak aşıyla netice alındığı yönünde bir bulgu yok" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 15:35:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?