7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Çocuğunu çalıştıranlara suç duyurusu

Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesinin iş birliğiyle uyarıya rağmen çocuğunu sokakta çalıştırmaya devam eden 5 aile hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zülfi Toman, yaptığı açıklamada, sokakta çalışan çocuklara yönelik Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ile yürüttükleri ortak çalışmada bugüne kadar 5 aile hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.

Çocuğu sokakta çalışan ailelere yönelik sosyal hizmet uzmanlarının incelemelerini yaptıklarını ve gerekli her türlü rehberlik hizmetlerini götürdüklerini, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile diğer kuruluşlar kanalıyla bu ailelere birçok desteğin de sağlandığını anlatan Toman, sonuç alınamayan, çocuğunu istismar boyutunda çalıştırmaya devam eden ve bu konuya duyarsız kalarak çocuklarının psiko-sosyal gelişimine dikkat etmeyen ailelere yönelik Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak suç duyurusunda bulunma kararı aldıklarını belirtti. Zülfi Toman, bu ailelere öncelikle ihtarname çekildiğini, buna rağmen çocuğunu çalıştırmaya devam eden aileler hakkında da suç duyurusunda bulunulacağını ifade ederek şunları söyledi:

“Amacımız ailenin bu işten vazgeçmesi. Devletin bu işi ne kadar ciddiye aldığını görmesi gerekiyor. Devlet, kamu kurumları çocuğun bu şekilde sokakta çalışmasının çocuğa daha büyük riskler getirdiğini biliyor. Çocuk sokakta tehlike altında olabiliyor. Bu anlamda ailelerin daha duyarlı olması, ailelerin kendi çocuklarıyla daha ilgili olması gerektiğini düşünüyoruz. Çocukların istismarına devletin yasal zeminde mücadele ettiğini ailelerin görmeleri gerekiyor. Devlet bu konunun hassasiyetini bildiği için biz kamu kurumları olarak bu konuyla ilgili her türlü zeminde mücadale edeceğiz. İzmir, İstanbul ve değişik illerde bu uygulamanın örnekleri var. Çocuklarını istismar eden aileler hakkında Kabahatlar Kanunu kapsamında suç duyurusunda bulunulduğunu ve ailelere para cezaları verildiğini biliyoruz. Cezai yaptırımlar aşamalı olarak devam edecek. Ancak bu yargının alanına giriyor. Bizim yükümlülüğümüz bu çocuklarlara ilgili, ilk aşama olarak çalışmaları yapıp, Emniyet ile iş birliği içinde suç duyurusunda bulunmaktır. Bölgede ilk kez böyle bir uygulama yapılıyor. 5 aile hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 179'una da ihtarname çekildi. İhtara rağmen düzelme olmazsa onlar hakkında da suç duyurusunda bulunulacak.”

ÇOCUĞUN SOKAKTA ÇALIŞMASI NORMAL KARŞILANIYOR

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Toman, yasal prosedür neyi gerektiriyorsa yapılacağını, diğer illerdeki uygulamalardan da bu uygulamanın etkili olduğunu bildiklerini, ailenin mahkemelik olmasının konunun ciddiyetinin farkına varmasına neden olduğunu belirterek, “Çünkü birçok aile çocuğunun sokakta çalışmasını normal bir durum olarak algılıyor” dedi.

Diyarbakır'da sokakta çalışan çocuk sayısının çok abartıldığını, oysa en fazla 2 bin 500 çocuk civarında olabileceğini tahmin ettiklerini, bunlardan bin 900'üne ulaştıklarını ve rehabilite ettiklerini anlatan Toman, şunları söyledi:

“Diyarbakır'da sokakta çalışan çocuk sayısı çok abartılıyor. Bin 900'üne ulaştık. Bunlarla birebir çalışıyoruz. Yaklaşık 640'ını tamamen sokaktan çektik. Diğerlerinin de sokakta bulunma sıklığı oldukça aşağıya çekildi. Bir çoğunu okula kazandırdık. Diyarbakır'da hemen hemen çocukların hepsine ulaştık. Sokakta çalışan çocuğun zaman zaman bazı insanların hakaretine uğramaması, çocuğun bulunduğu topluma karşı yabancılaşmaması ve kinle büyümemesi için çocuğun sokaktan çekilmesini zaruret olarak görüyoruz. Sokak tehlikelerle doludur. Ailelerin neyin kötü neyin iyi olduğunu bilmeyen, reşit olmayan çocuklarını kontrolsüz sokağa bırakmalarını çok büyük tehlikelere yol açabileceğini düşünüyoruz. Ailelerin duyarlı olmalarını istiyoruz.”

ÇOCUK BARINAĞI

Zülfi Toman, Şehitlik semtinde bir çocuk barınağı kurduklarını ve ilk etapta 5 çocuğu alabildiklerini belirterek, ancak daha sonra kapasiteyi 20 ve 40 olarak planladıklarını anlattı.

Çocukların sokakta Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerince alındığını, ancak bu çocukların barındırılması ve misafir edilmesinde bazı güçlüklerle karşılaşıldığın ifade eden Toman, Sosyal Hizmetler olarak geç saatte hala sokakta bulunmaya devam eden bu çocukların ailelerine ulaşmada zorluk çekildiğinde, onların orada gecelemeleri ve misafir edilmelerinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Bu barınağın bu amaçla çalışacağını ve gelen ailelerin tutanakla çocuklarını alabileceklerini, bu şekilde çocuklarını istismar noktasında tutan ailelere yönelik yasal işlem yapılacağını bildirdi.


AA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 11:08:53
Güncelleme :22 Kasım 2006 Çarşamba 11:23:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?