4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Çöp toplayan çocuklara burs

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, çocukların sokakta çöp toplamalarını önlemek için ilginç bir uygulama başlattı.

Belediye, çöp toplayan çocukların burs ücretlerini karşılayacağını, ancak burs alırken çöp toplamaya gittiği tespit edilen çocukların ailelerinden burs paralarını faiziyle geri alacağını açıkladı.

Çocukların sokakta çalıştırılmasını önlemek için Diyarbakır Valiliği'nden sonra Büyükşehir Belediyesi de harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Reşat Bakan, yeni uygulamayla ilgili düzenlediği basın toplantısında, sokakta çalışan 76 çocuğa burs vermeye başladıklarını belirterek, "Uygulamalarımızın temel amacı, çocuklarımızın geleceğini kendi ellerimizle hazırlamaktır. Çocukları çöp sahalarından kurtarıp, okul sıralarına oturttuk.

Bu uygulama çerçevesinde, çocukların çöpten çıkardığı eşyaları sattıkları 10 işyerini mühürledik ve bundan sonra da mühürlemeye devam edeceğiz. 60 çöp arabasına el koyarak imha ettik. Bu çalışmalarda arabalarına el koyduğumuz çocukların ailelerine, 'Gelin, çocuklarınızın okul masraflarını biz karşılayalım. Yeter ki, onları bu işe sürüklemeyin' dedik.

Ama maalesef, hiçbir aile bize gelip başvurmadı. Çöp toplayan çocukların hepsi yoksul ve varoş semtlerinde ikamet eden ailelerin çocuklarıdır. Ancak aileler bize, 'Bizim ekmeğimiz çöpten geliyor, ekmeğimizle oynuyorsunuz' diyerek tepki gösterdi. Böyle düşünen aileler, geleceklerini düşünmeyen ailelerdir.

Bu sorun, eğitim sorunudur. Karşımızda eğitim almış insanlar olsaydı, bu çocukların bugünüyle değil, gelecekleriyle ilgilenirlerdi. Sonuç olarak biz, Diyarbakır'da çöp toplanması olayına son vereceğiz. Belediyeler olarak üstümüze düşen görevleri yapıyoruz. Ancak, halkın da üstüne düşen görevleri yerine getirmesi gerekiyor. Özellikle ailelerimiz, bizimle birlikte bu çocuklara sahip çıksın.

Çocuklarımız okuduğu müddetçe kurs vermeye devam edeceğiz. Üniversite çağındakilere 100 YTL, ilköğretim ve lise derecesindekilere ise 50 YTL vereceğiz. Ancak burs ücreti verdiğimiz çocukların hepsini takip edeceğiz. Burs verdiğimiz çocukların okulu bırakıp tekrar çöp toplamaya gittiğini saptarsak, verdiğimiz burs paralarını ailelerinden faiziyle alacağız" dedi.

Öte yandan, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucunda, hala sokaklarda çöp toplayan 140 çocuğun olduğu bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2005 Pazartesi 17:27:39
Güncelleme :21 Kasım 2005 Pazartesi 22:25:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?