4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Diyarbakır'ın suyu temiz

Son günlerde içme sularının kirliliğinden kaynaklı olduğu iddiasıyla Malatya'dan başlayıp Şırnak'ta devam eden ishal vakaları gündemi işgal ederken, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Veysi Ayus, "Mükemmel kalitede temiz bir suya sahibiz. Diyarbakır, çeşmesinden su içilen ender kentlerden biridir. Gönül rahatlığıyla içebilirsiniz" dedi.

DİSKİ Genel Müdürü Ayus, 2001 yılından önce yenilenmeyen su şebekeleri ve eskimiş kanalizasyon şebekeleri nedeniyle suya kanalizasyon suyu karışarak suyla bulaşan hastalık sayısında ciddi boyutta artış bulunduğuna dikkat çekerek, "2000 yılının Sağlık İl Müdürlüğü verilerine bakıldığında, 25 bin ishal vakası görülüyor.

O tarihte, kentin tek su kaynağı Gözeli Su Havzası'ydı. Bu kaynaktan elde edilen su da Diyarbakır'a yetmiyordu. 2001 Haziran ayında Dicle Barajı'ndan getirilen suyun Mastroş Tepesi'ndeki arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra kente verilmesiyle birlikte hastalıklarda çok ciddi oranda azalma oldu. Kentimizin 2004'e kadar tamamlanan kanalizasyon ve su şebekesinin yenilenmesi sonucunda 2000'lerde 25 bin olan ishal vakası sayısı, 2004 sonunda 3 bine düştü" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'ın su kaynağı olan Dicle Barajı'nın, çevresel kirlilikten arındırılmış bir bölgede olmasının kent için büyük bir şans olduğunu vurgulayan Ayus, ayrıca Diyarbakır'da yapılan arıtma tesisinin, Türkiye'nin en iyi artıma tesislerinden birisi olduğunu kaydetti.

Ayus, çeşmelerden akan suyun dezenfeksiyonu için geçirdiği aşamaları ise şu şekilde sıraladı:

"Dicle Barajı'ndan, arıtma tesisine gelen ham su, ilk olarak dengeleme ünitesine alınarak dengelenmekte. Sudaki oksijen miktarını arttırmak için havalandırma ve daha sonra ön klorlama yapılmaktadır. Hızlı karıştırıcılarla sudaki tat ve doku bozukluğunu gidermek için aktif karbon ve potasyum durultuculardan poli elektrolit kullanılmaktadır. Durultucularda, suyun içerisindeki çamur ve partiküller alındıktan sonra, cazibeli kum filtrelerinden geçen ham su, temas tankında son klorlamayla dezenfeksiyon işleminden geçerek kente verilmektedir. Su verildikten sonra, kentin değişik bölgelerinden numune alınmakta. Arıtma tesisi laboratuarlarında incelenerek, herhangi olumsuz bir durumda gerekli müdahale yapılmaktadır."

Diğer bir su kaynağının Gözeli olduğunu belirten Ayus, bu suyun da depoya girmeden önce klorlanıp kente verildiğini ifade etti. Tesislerin tümünde klorlama sisteminin otomatik olarak yapıldığını anlatan Veysi Ayus, belirli zaman dilimleri içerisinde şehir şebekelerinin uç noktalarındaki klor ölçümüyle verilen değerlerle tesisten verilen değerleri kıyasladıklarını kaydetti. Ayus, "Bu da mükemmel kalitede temiz bir suya sahip olduğumuzun göstergesidir. Ayrıca, Diyarbakır çeşmesinden su içilen ender kentlerden biridir. Sularımız temizdir, ancak binaların depoları kirlidir. Depoların 6 ayda bir temizlenmesi gereklidir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2005 Pazartesi 23:30:27
Güncelleme :5 Aralık 2005 Pazartesi 23:32:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?