4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Fuar açılmadan kapandı

Diyarbakır Valiliği tarafından 14-30 Ekim 2005 tarihleri arasında organize edilen ve ilk kez bir cami avlusunda açılacak olan kitap fuarı, gelen tepkiler üzerine kaldırıldı.

Valilik tarafından 14-30 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Kültür, Sanat ve Kitap Günleri etkinliklerine siyasi ve dini düşünceler damgasını vurdu. Türkiye'de bir ilke imza atacak olan Diyarbakır Valiliğine, bazı vatandaşlar tarafından engel çıkarıldığı iddia edildi. İddiaya göre, valiliğin kitap fuarını İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i olarak bilinen Merkez Ulu Camii avlusunda açmak istemesi üzerine bir grup vatandaş, sabahın erken saatlerinde cami avlusunda stant kuran görevlilerle tartışmaya başladı.

Tartışma sırasında grup, "Bu cami avlusunda bu fuarı açarsanız, şehit oluruz" tehdidi savurduktan sonra cami avlusunu terk etti. Durumun Vali Efkan Ala'ya bildirilmesinin ardından, valinin talimatıyla cami avlusunda kurulan kitap stantları söktürüldü.

Konuyla ilgili olarak bazı vatandaşlar, kitap fuarının cami içindeki vatandaşlar tarafından kabul edilmediği için kaldırıldığını ileri sürerken, bazı vatandaşlar ise, "Bu fuarın açılmasından yanaydık, ancak bazı provokatörler tarafından yapılan girişimler sonucunda fuar iptal edildi. Bu çok üzücü bir olaydır. Yapılması daha uygun olacaktı, ancak bu provokasyonla gördük ki, insanlarımız bu güzelliklere layık değiller" dedi.

Vali Efan Ala, stantlar kurulurken fuar için alanın dar olduğuna karar verdiklerini ifade ederek, "Cuma namazı sırasında cemaat, cami dışına taşması nedeniyle tepki göstermiş. Biz de bu tepkiler nedeniyle etkinliğimizi daha güzel ve geniş bir yere almak münasebetiyle cami avlusundaki stantlarımızı kaldırdık, amacımız sıkıntı çıkarmak değildir.

Amacımız, insanlara faydalı olmaktır. Sabah meydana gelen olaydan dolayı bu değişikliği yapmadık. Gözlemlerimiz sonucu bu değişikliği yaptık. Tabii ki, insanlar düşüncelerini söyleyecekler, biz de bunları değerlendireceğiz ve ona göre karar vereceğiz. Biz de değerlendirip gözlemlerde bulunduk ve karar verdik" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Emniyet Müdürlüğü'nün, olası bir saldırı ve provokasyona karşı cami avlusunda ve çevresinde çok sıkı güvenlik önlemleri alması dikkatlerden kaçmadı. Fuarın birkaç gün içinde Dağkapı Meydanı'nda açılacağı bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2005 Cuma 22:13:59
Güncelleme :14 Ekim 2005 Cuma 22:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?